După ce a lucrat pe iahturile lui Bezos și Gates, Adrian, un sudor din Botoșani, și-a făcut propria fermă cu 400 de curcani

Adrian Vasilincu, sudor de meserie, crește astăzi curcani, după ce în urmă cu mai mulți ani lucra în Olanda la cele mai luxoase ambarcațiuni, deținute chiar de Bill Gates și Jeff Bezos.
Alina Costache
15 dec. 2023, 18:42
După ce a lucrat pe iahturile lui Bezos și Gates, Adrian, un sudor din Botoșani, și-a făcut propria fermă cu 400 de curcani
Adrian Vasilincu crește curcani în județul Botoșani, după ce ani de zile a lucrat ca sudor în Olanda

Adrian Vasilincu crește astăzi curcani în localitatea Darabani din județul Botoșani. În trecut, fermierul a lucrat în Olanda, la cele mai luxoase ambarcațiuni, iar cu banii pe care i-a agonisit și-a pornit o afacere acasă, alături de soția lui. Ferma „Curcanul sănătos” a reușit în doar câțiva ani să aibă clienți fideli și un efectiv de păsări în creștere.

Adrian este unul dintre tinerii români care au plecat din țară pentru a-și face un viitor departe de casă, printre străini. A ales Olanda, țară care i-a oferit posibilitatea de a-și pune în practică experiența de sudor în argon. Tânărul a avut ocazia de a lucra la ambarcațiunile celor mai bogați oameni din lume. Specializat pe partea de scurgeri, țevi, inclusiv infrastructură de piscine, românul a lucrat chiar și pe iahturile lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și pe cel al lui Bill Gates, co-fondatorul Microsoft.

Citește și: Andrei, un tânăr de 25 de ani, a renunțat la profesia de polițist pentru a deveni fermier. El deține o fermă de 600 de oi

„Eu de meserie sunt sudor argon și am lucrat pe ambarcațiuni de lux în Olanda. Am stat în jur de 6 ani acolo, împreună cu soția. Ne-am retras cu gândul de a face ceva, de a ne dezvolta la noi în țară. Este greu, e adevărat, suntem la început, dar încercăm să ne dezvoltăm să creștem și s-o ducem mai bine. Nu mi-a plăcut Olanda. Acolo se câștiga bine, dar nu mi-au plăcut clima, oamenii, nu m-am acomodat și am ales să mă întorc”, a declarat Adrian Vasilincu în cadrul unui reportaj difuzat în emisiunea Agrostrategia de de TVR 1, în coproducție cu Agrointeligența.

Întorși acasă din Olanda, cei doi soți au investit într-o fermă de curcani. Și-au propus de la bun început să aibă o fermă în care păsările să fie crescute natural, fără antibiotice, hrănite cu cereale și cu acces afară tot timpul anului. Inspirația lor a venit de la niște prieteni din Iași care creșteau deja curcani și care i-au sfătuit în drumul lor spre agricultură.

„N-am retras în 2021 din Olanda și în 2022 am început prima serie de curcani. Am vândut, a mers totul bine și am zis să mai încercăm și să ne extindem. Prima tranșă de puiet am cumpărat-o de la un magazin de aici din oraș, am crescut-o, a fost totul bine, următoarea serie am cumpărat-o de la un prieten, de la o cunoștință din zona Iași. Curcanul, față de celelalte păsări, este un greoi, are nevoie de hrană bună ca să crească. Spre exemplu, noi de la faza de o zi și până la vârsta de șase luni, când ajunge la maturitate, noi îi dăm șase tipuri de mâncare în funcție de evoluția lui, de greutatea lui. El fiind greu are nevoie de proteină de calciu ca să crească, să se dezvolte frumos”, spune Adrian Vasilincu.

Cea mai solicitantă fază de creștere a curcanilor este cea de pui, când păsările au nevoie și de o cură cu vitamine. În rest, creșterea lor nu creează prea multe dificultăți.

„Cu ce cresc în vârstă, de la vârsta de 12-13 săptămâni începem să le dăm grăunțe nemăcinate ca să mănânce, să aleagă. Noi le dăm și mâncare făcută, dar le dăm și grăunțe, în funcție de ce vor ei. În sezonul de toamnă le-am dat și fructe, le-am dat mere, pere, mănâncă de toate. Încercăm să-i creștem cât mai natural și cât mai mai sănătos, fără chimicale, adaosuri, fără nimic. Mulți mă întreabă și pe internet ce le dau sau ce le, ce le fac. Nu le dau nimic, dar ei au nevoie de o îngrijire mai accentuată, să zic așa față de rațe sau de găini. Trebuie, când ei sunt mici, în vârsta de o zi, spre exemplu, au nevoie de căldură mare, de 38 de grade Celsius, după aceea, în timp ce cresc, le mai scădem căldura. Dar au nevoie de igienă, căldură, mâncare bună, adecvată și toate astea ținute din scurt”, spune tânărul.

Citește și: Cine este tânărul fermier care şi-a deschis o fermă după ce s-a întors din străinătate. Soiul de varză pe care-l cultivă rezistă mult timp după recoltare

Afacerea „Curcanul sănătos”, cu un efectiv între 300 și 400 de curcani, se bazează pe o genetică foarte bună a păsărilor. Cu o imunitate ridicată, curcanii și curcile sunt foarte rezistente și se adaptează rapid la viața din mica fermă.

„Ei dacă de mici au imunitatea lor din ou, nu au nevoie de tratament sau de antibiotice. Bunăstarea lor e foarte importantă, să aibă zilnic aer curat, să fie în aer liber. Noi tot timpul de dimineață și până seară când nu plouă afară, îi ținem afară, le aducem și iarbă, au spațiu, au aer, au de toate. Curățenia e foarte importantă. Le dăm zilnic așternut proaspăt ca să stea pe pat curat, să nu fie umed”, mai spune Adrian.

Botoșăneanul a învățat să respecte nevoile păsărilor pe care le crește, dar și temperamentul acestora. Fermierul a ajuns să aibă exemplare spectaculoase care ating greutăți foarte mari.

„Curcanul ajunge la maturitate în circa 24 de săptămâni. El mai crește și după aceea, dar mai puțin. Anul trecut am avut și curcan de 27 kg – mulți nu cred, poate spun că sunt injectați ca să se umfle, dar sunt naturali. Tot timpul postez pe rețelele de socializare ce le dau, ce le fac de mâncare. Mulți care cumpără de la mine vin le arăt mâncarea, cum îi îngrijesc și, de la serie la serie, am tot mai mulți clienți care au încredere și vin să cumpere”, a mai spus fermierul.

„Față de de găini sau celelalte păsări, curcani sunt foarte curioși. Spre exemplu dacă mă duc între ei și stau, ei vin și mă mă ciupesc de mână de orice, sunt curioși. Totodată sunt așa mai prostuți: dacă eu merg pe undeva, nu contează ce e în față, ei merg drept, nu se uită, nu ocolesc, nu nimic, cam așa e la ei”, adaugă crescătorul.

Cleinții lui Adrian sunt mai ales din zona Botoșaniului. În preajma sărbătorilor, crescătorul și soția lui fac față cu greu cererii mari de carne de curcan, iar onorarea comenzilor înseamnă un program de lucru în fremă de la cinci dimineața până la 9 – 10 seara.

„Împreună cu soția, tot încercând să facem mai bun, să mâncăm mai sănătos, am afumat carne de curcan, pastramă de curcan, pulpe de curcan, care nu se compară cu celelalte cărnuri, sunt nemaipomenite. Carnea de curcan are o culoare și o aromă asemănătoare cărnii de vânat. Este o carne roșiatică, nemaipomenită la gust care place și copiilor. Chiar am persoane care se plângeau că la ei în familie copii nu mănâncă deloc carne, iar de când cumpără de la noi, celor mici a început să le placă și carnea, dar numai de curcan”, spune tânărul crescător.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Vești bune pentru sute de mii de șoferi români. Când se va putea circula pe tronsonul care unește autostrăzile
Capital.ro
S-a stins un mare actor. Lasă un gol adânc. Toți românii l-au admirat, însă boala l-a răpus: Era unic...
Playtech.ro
Când se încălzește vremea în România. ANM anunță maxime de peste 20 de grade Celsius
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
România nu mai e scindată între postcomuniști - anticomuniști. Politolog: „E un punct de cotitură, trăim anii 1990 din nou”
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Ordinul despre facturi a fost emis. Românii trebuie să primească documentul până pe 10 iunie
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Elevii care încep vacanța de vară cu 2 săptămâni mai devreme. Structura anului școlar 2025-2026
Cancan.ro
Piedone a rămas fără cuvinte. Unde și-au lăsat ciorapii murdari angajații unui restaurant bucureștean. Șeful ANPC a închis imediat localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare si puternic actor. A fost un titan. A lăsat în urmă o moștenire greu de egalat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
S-a stins la doar 3 ani, după ce ar fi luat medicamentele surorii sale. Fetița din Gorj și-a dat ultima suflare la spital
Ce a transmis Andreea Raicu la mitingul „România în lumină”: „Ca femeie, am fost învățată să tac”. L-a îmbrățișat pe Nicușor Dan
MediaFlux
Sondaj AtlasIntel. Răsturnare de situație în cursa pentru Cotroceni. Cine va fi noul președinte
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât a costat-o renovarea pe o femeie care a cumpărat 6 case la 1 euro, în Italia