După valul de frig, urmează un val de scumpiri la alimente. Cu cât se va scumpi mâncarea în această primăvară

Publicat: Duminică, 04 Martie 2018 10:55 // Actualizat: Duminică, 04 Martie 2018 10:59 // Sursa: romaniatv.net

Alimentele se vor scumpi cu 6-8% în această primăvară, anticipează reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, pe baza datelor analizate. Energia electrică, gazele, comustibilii se scumpesc, deci influenţa lor în preţul final al produselor va creşte.

"Un nou val de scumpiri la alimente va lovi buzunarele românilor până la Paşte", avertizează sindicatele din industria alimentară. Şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a avut intervenţii în acelaşi sens la finele anului trecut. 

Datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în ianuarie 2018 fructele proaspete au avut preţuri cu peste 3% mai mari faţă de decembrie 2017, urmate de legume şi citrice. Conform INS, rata anuală a inflaţiei a urcat, în ianuarie 2018, la 4,3% de la 3,3% în decembrie, în timp ce produsele alimentare s-au scumpit, în medie, cu 3,79%, iar cele nealimentare cu 6,23%, faţă de perioada similară a anului trecut. În acest context, Banca Naţională a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie penstru sfârşitul lui 2018, după ce prognoza anterioară era pentru o inflaţie de 3,2%.

Mai mult, valul de frig polar care a măturat Europa în februarie a condus la consumuri record de energie (în Marea Britanie preţul gazelor s-a dublat, de exemplu).

Preţurile gazelor şi energiei electrice ”vor fi expuse unei volatilităţi mari, în conjuncţie cu valul de frig care se va întinde în nordul Europei şi în părţi din Europa Centrală. În timp ce cererea va scădea în primăvară, nu trebuie să uităm că venim dintr-un februarie friguros”, a spus Giacomo Masato, meteorolog la Marex Spectron, în Londra.

„Energia electrică este mai scumpă, la fel şi gazele. Mai mult, evoluţia cursului influenţează preţul materiilor prime din import. La toate acestea se adaugă transportul, mai scump din cauza combustibilului", explică sindicaliştii.

Plecând de la aceste date, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară estimează un plus de 6-8% pentru alimente, în această primăvară, explicaţia fiind simplă: electricitatea, gazele, energia termică şi combustibilul reprezintă aproximativ 6% din costul final al unui produs alimentar.

„Într-o economie de piaţă, preţurile sunt dictate de cerere şi ofertă, iar atunci când vorbim de preţuri trebuie automat să vorbim de costuri - costuri de producţie, de materii prime etc", arată reprezentanţii REWE România (care deţine în România lanţul ­Penny Market). Cu siguranţă, continuă aceştia, vom asista la o presiune pe zona preţurilor cauzată de o serie de factori precum creşterea accelerată a salariilor (relevantă pentru produsele de panificaţie), a costurilor cu utilităţile, a carburanţilor, a materiilor prime (în continuare ne confruntăm cu o producţie insuficientă pentru categoria de lactate şi brânzeturi), toate acestea legate de variaţia cursului de schimb. Și, în mod sigur, orice creştere de cost din lanţul de producţie-distribuţie afectează şi preţul final.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
inflaţie pret alimente scumpire alimente scumpire energie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 mar 15:11
Răspunde | Votează email 0 email
VARVARA FILOFTEIA IUSTINA
IN CUPLURILE CARE EXISTA VIOLENTA NU E VORBA DE NISTE CUPLURI;NICI DE IUBITI; NICI DE SOTI; NICI MACAR DE OMENIE:
04 mar 13:37
Răspunde | Votează email 0 email
VARVARA FILOFTEIA IUSTINA
DOAMNA BASARABEANA CARE S-A RIDICAT LA TARG S-A RIDICAT SA PRIMEASCA PREMII SI AU FOST APLAUDATI DE TOATA LUMEA: POATE PUTEM SA NE PUNEM POZELE PE SITE CA DOMNUL NU VEDE INTOTDEAUNA BINE; NU STIE EXACT ADEVARUL DESPRE ANUMITE PERS SI SUNT NUMAI CONFU:::::ZII::::NU SUNTEM FERICITI ERA O IRONIE ASA LA BASTALO: SUNTEM UNITI CU BASARABENII AU MULTE DREPTURI LA NOI IN TARA NOI AM PLECAT CA AM FOST CALCATI IN PICCIOARE SI NU NE DAU FRATII NICIUN DREPT; NICIUN RASPUNS: SA NU-SI MAI FACA PROBLEME DOMNII BASARABENI SA SE UITE LA FRATII LOR DE LANGA EI IN CE HAL SUNT SARACITI ;UMILITI SI CALCATI IN PICIOARE PRIN FACULTATI SI ALTE INSTITUTII:
04 mar 13:24
Răspunde | Votează email 0 email
VARVARA FILOFTEIA IUSTINA
MAMA E ORICE FEMEIE CARE DA DOVADA DE OMENIE: BASARABIA E A NOASTRA SI OMENIA E CAND SUNTEM FRATI TOTI ROMANII INTRE NOI- CAND NU SUNT DENIGRATI OAMENI IN PUBLIC NEVINOVATI FARA DOVEZI REALE SI MOTIVE INTEMEIATE CA SI CUM AR VREA SA LE INFULECE VIATA INTREAGA; CA NISTE OAMENI CE SUNT: SUNTEM FRATI CU BASARABENII; TOTI SUNTEM OAMENI SI FRATI CU TOTI ROMANII DACA NU NE BATEM JOC UNII DE ALTII CA IN JUNGLA:
04 mar 11:03
Răspunde | Votează email 0 email
VICTORIA EMMANUEL
împrumut! împrumut! împrumut!!!Sunteţi în căutarea pentru o companie de renume și acreditate de împrumut privat, care oferă împrumuturi oportunitate durata de viaţă.Va oferim toate tipurile de credite într-o foarte repede şi modalitate uşoară, Credite personale, credite auto, credite ipotecare, student împrumuturi, împrumuturi de afaceri, credite de investitii, consolidarea datoriilor şi multe altele.Au fost respinse de către bănci și alte instituții financiare?Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau un credit ipotecar? DAo nu arata mai mult ca suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare un lucru de domeniul trecutului.Am împrumuta fonduri pentru a persoanelor fizice şi companii care au nevoie de asistență financiară la o rată de 2 %.Nu numărul de securitate socială necesară și nici o verificare de credit necesare, 100 % garantat.Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că oferim asistenţă încredere şi susţinere şi vom fi bucuroşi să vă oferim un împrumut.Apoi trimite-ne un e-mail la: ([email protected]) pentru a aplica pentru un împrumut
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H