După Germania, şi Marea Britanie îi aşteaptă pe români la cules de fructe şi legume

Fermierii britanici sunt nevoiţi să aducă muncitori români la cules de fructe și legume, folosind modelul german. Marea Britanie e una dintre cele mai afectate țări din lume de COVID-19.

RomaniaTV.net
16 apr. 2020, 07:56
După Germania, şi Marea Britanie îi aşteaptă pe români la cules de fructe şi legume

Primul zbor între București și London Stansted va ateriza joi, 16 aprilie, aducând în Marea Britanie aproximativ 180 de lucrători pentru fermele britanice. Avionul este primul dintre cele șase care vor ateriza în perioada următoare pentru a asigura muncitori pe terenurile agricole britanice, scrie The Times.

Citeşte şi: Românii care se întorc din zonele roşii pot sta în carantină la domiciliu. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Toți pasagerii vor fi verificați de temperatură, vor trebui să completeze un chestionar pentru o declarație de sănătate și vor purta măști pe timpul zborului. Ei vor păstra, de asemenea, distanța pe scaun”, a spus Matthew Purton, şedul de la Air Charter Services.

Fermierii din Marea Britanie urmează model Germaniei, după ce au făcut apel disperat. Secretarul de mediu, George Eustice, a declarat că nu a reușit să recruteze suficient de mulți muncitori britanici.

Primul avion a fost închiriat de G’s Growers, unul dintre cei mai mari producători de salate din Marea Britanie care produce 250 de pachete de salate și țelină pe an.

Industria agricolă are nevoie de până la 90.000 de lucrători pentru recoltarea fructelor și legumelor, dar cu granițele închise în multe țări, a apelat la studenți și la personalul de restaurant și hotel.

Concordia cu sediul la Brighton, unul dintre cei mai mari recrutori de muncitori voluntari din țară, a declarat că are 35.000 de cereri de interes după apel.

În timp ce răspunsul a fost semnificativ, acesta a spus că doar 16% – 5.500 de persoane – au optat pentru intervievarea pentru un post.

Citeşte şi: Pandemie coronavirus: Polonia intenţionează să redeschidă de luni parcurile şi pădurile

Departamentul de Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat că nu este implicat în zborurile charter, dar un purtător de cuvânt a spus că „încurajează cât mai mulți oameni să participe la ofertele de muncă sezoniere”.