După interzicerea avortului, Curtea Supremă a SUA ia la ţintă homosexualii. Un judecător propune reviziurea drepturilor acestora

Mulți americani au reacționat cu șoc la decizia Curții Supreme de a abroga jurisprudenţa stabilită în cazul Roe v Wade și de a elimina drepturile federale la avort în SUA, dar mulți și-au pus și o întrebare îngrozită: ce ar putea urma?

24 iun. 2022, 23:56
După interzicerea avortului, Curtea Supremă a SUA ia la ţintă homosexualii. Un judecător propune reviziurea drepturilor acestora

Judecătorul conservator de la Curtea Supremă a SUA, Clarence Thomas, pare să ofere o previzualizare a potențialelor hotărâri viitoare ale instanței, sugerând că instanța controlată de dreapta ar putea reveni la problemele accesului la contracepție și egalității căsătoriei între homosexuali, amenințănd drepturile LGBTQ.

În cazuri viitoare, ar trebui să reconsiderăm toate precedentele substanțiale ale procesului echitabil ale acestei instanțe, inclusiv cazurile Griswold, Lawrence și Obergefell”, a transmis Thomas, care consideră aceste cazuri similare cu hotărârea privind cazul Roe, care a dus vineri la decizia Curţii Supreme de a permite interzicerea avorturilor.

Cazul Griswold v Connecticut – hotărârea din 1965 a stabilit dreptul unui cuplu căsătorit de a utiliza contracepție fără intervenția guvernului; în cazul Lawrence v. Texas – curtea a decis în 2003 că statele nu pot incrimina sodomia; cazul Obergefell v Hodges a stabilit dreptul cuplurilor de același sex de a se căsători, în 2015.

Citeşte şi Joe Biden, şocat de decizia Curţii Supreme de a permite interzicerea avorturilor: „Aruncă SUA cu 150 de ani înapoi!”

Declarația lui Thomas confirmă ceea ce mulți parlamentari progresiști ​​și susținători ai drepturilor s-au temut de ani de zile, scrie The Guardian. Revocarea deciziei Roe v Wade marchează începutul, nu sfârșitul, excesului judiciar al majorității conservatoare a Curții, spun ei. „Este important ca americanii să înțeleagă că această instanță supremă și republicanii din Congres nu se vor opri aici. Este clar că judecătorul Clarence Thomas și majoritatea judecătorilor Curții nu au respect pentru alte precedente care au fost câștigate în ultimele decenii”, spune Pramila Jayapal, președinta unui grup progresist din Congresul american.

Citeşte şi Curtea Supremă a dat undă verde interzicerii avorturilor în SUA. America e în stare de şoc, ţara a fost aruncată cu 50 de ani în urmă