După Crimeea, o altă regiune din Ucraina se ALIPEŞTE la RUSIA

Unul dintre liderii separatiştilor din estul Ucrainei a declarat luni că alăturarea la Federaţia Rusă ar fi probabil următorul pas după referendumul desfăşurat duminică la Lugansk şi Doneţk, transmit Reuters şi AFP. Luni, deja acest lucru s-a materializat prin solicitarea noii"Republici Doneţk" de alipire la Federaţia Rusă.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 15:15
După Crimeea, o altă regiune din Ucraina se ALIPEŞTE la RUSIA

‘Alăturarea la Federaţia Rusă ar putea fi probabil următorul pas’, declara, luni Roman Liagin, şeful aşa-numitei comisii electorale, în cadrul unei conferinţe de presă la Doneţk.

După câteva ore de la acest anunţ, ‘Republica Doneţk’ cerea deja să fie alipită la Federaţia Rusă, ca urmare a referendumului ‘privind independenţa’, care este considerat ilegal de către Kiev şi statele occidentale, transmite AFP. ‘Noi, poporul republicii populare Doneţk, declarăm că republica devine de acum un stat suveran’, a afirmat în faţa presei Denis Puşilin, unul dintre liderii separatiştilor. ‘Pentru restabilirea dreptăţii istorice, noi cerem Rusiei să examineze cererea de alipire a Republicii Doneţk la Federaţia Rusă‘, a mai precizat Puşilin

Liderii separatişti au declarat că peste 80% dintre cei prezenţi la referendum duminică s-au pronunţat pentru autoguvernare, în condiţiile în care această consultare populară ilegală a fost denunţată de Kiev.

Denis Puşilin, şeful separatiştilor din Doneţk, a declarat luni că în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale programate să se desfăşoare la 25 mai în Ucraina, ele ‘nu vor avea loc în republica populară din Doneţk’, potrivit AFP. Puşilin a adăugat că insurgenţii nu prevăd organizarea unui al doilea tur al referendumului privind alipirea la Rusia, aşa cum se vehiculase anterior.

Citeşte şi Referendumul din Ucraina: Rusia anunţă că „respectă” expresia voinţei ucrainenilor din Est

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a denunţat ‘farsa’ desfăşurată duminică în estul Ucrainei, la care, potrivit estimărilor Kievului, a participat 24% din populaţia Luganskului şi 32% din cea a regiunii Doneţk.