Duș rece sau cald dimineața? Specialiștii ne explică ce ar trebui să facem pentru o sănătate de fier

Există mai multe contradicții cu privire la dușul de dimineață. În timp ce mulți cred că acesta ar trebui făcut cu apă caldă, alții sunt de părere că dușul făcut cu apă rece este cel mai benefic, de fapt. Cine are dreptate?

02 apr. 2024, 13:01
Duș rece sau cald dimineața? Specialiștii ne explică ce ar trebui să facem pentru o sănătate de fier
Duș rece sau cald dimineața? Specialiștii ne explică ce ar trebui să facem pentru o sănătate de fier

Foarte mulți se întreabă cum e bine să fie dușul – cu apă rece sau caldă. Dacă și tu te întrebi același lucru, atunci află exact ce recomandă specialiștii.

Citește și: Cât de sănătoasă este pâinea integrală! Specialiștii au demontat toate miturile

Cum trebui făcut dușul de dimineață: rece sau cald?

Indiferent de preferințele personale, anumite studii arată că atât dușurile calde, cât și cele reci au beneficii pentru sănătate pe care orice om ar trebui să le ia în considerare. Totuși, foarte mulți oameni vor să afle cum e bine să fie făcut dușul de dimineață, mai ales că există o mulțime de mituri care spun că nu este indicat să ne spălăm cu apă rece. Potrivit statisticilor, multe persoane preferă să se spele dimineața cu apă caldă, însă ce nu știu acestea este faptul că dușurile reci de dimineață vin la pachet cu o mulțime de beneficii asupra organismului.

Calmează mâncărimea pielii

Potrivit medicilor dermatologi, atunci când te confrunți cu o senzație de mâncărime sau cu afecțiuni ale pielii care provoacă regulat mâncărime, dușurile reci te pot ajuta să treci peste dorința de a te scărpina și îți calmează instant pielea.

Stimulează circulația

Stimularea circulației este unul dintre principalele motive pentru care experții recomandă dușurile reci. Aceștia precizează că pe măsură ce apa rece atinge corpul, sângele din țesuturile mai adânci începe să circule cu viteze mai mari pentru a menține temperatura ideală a corpului. Acest lucru înseamnă că un duș rece are efectul invers al unui duș fierbinte, în ceea ce privește persoanele cu hipertensiune sau boli cardiovasculare, deoarece expunerea la temperaturi mici declanșează sistemul circulator pentru a reduce inflamația. Astfel, dușurile reci pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Te trezește rapid

Cu toții știm că atunci când ne sună alarma de dimineață ne trezim cu greu din pat, însă există o soluție pentru acest lucru. Potrivit specialiștilor, șocul apei reci pe piele crește aportul de oxigen, ritmul cardiac și vigilența, ceea ce înseamnă că dimineața putem scăpa rapid de senzația de oboseală și somn.

Stimulează pierderea în greutate

Conform medicilor, unele celule grase, cum ar fi grăsimea brună, pot genera căldură prin arderea grăsimii. Acest lucru se întâmplă când organismul este expus la frig sau la dușuri reci. Celulele acestea sunt situate în cea mai mare parte în jurul gâtului și în zona umerilor.

Reduce durerile musculare

Dacă și tu te-ai confruntat măcar o singură dată cu dureri musculare după ce ai făcut exerciții fizice, trebuie să știi că dușurile reci se numără printre cele mai bune soluții pentru această problemă. Potrivit specialiștilor, apa rece are proprietăți regeneratoare, ceea ce înseamnă că mușchii se vor relaxa rapid după un antrenament la sala de fitness sau o alergare prin parc.

Citește și: Cinci mituri despre unghii şi îngrijirea lor