E alertă în magazine! Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută într-un lanț de hipermarketuri din România

E alertă într-un lanț de hipermarketuri cunoscut în România. Se pare că drojdia folosită la două sortimente de pâine era contaminată cu oxid de etilenă.

12 oct. 2021, 18:16
E alertă în magazine! Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută într-un lanț de hipermarketuri din România

E alertă în magazine! Nu există un risc pentru sănătate, însă compania le-a cerutdeja clienților care au cumpărat produsele să le distrugă sau să le returneze.

E alertă în magazine! Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută într-un lanț de hipermarketuri din România

”E vorba de o alertă datorită identificării în drojdie lichidă a oxidului de etilenă. Această drojdie lichidă a fost introdusă în compoziția pâinii. Drojdia provine din alt stat membru, iar ca urmare a analizei de risc s-a constatat că au fost fabricate și comercializate 14 loturi de pâine în toate lanțurile de supermarketuri din România. Din cele 40.000 de bucăți care au ajuns în acest supermarket, 10.000 au fost vândute, restul au fost retrase înainte de a ajunge la raft.

Există în Europa un sistem rapid de alertă și am fost notificați că a fost identificat un adititv contaminat cu oxid de etilenă. E potențial cancerigen, dar în aceste produse cum e cazul pâinii, înghețatei, în urma analizei nu s-a identificat în aceste produse, pentru că cantitatea este infimă fiind nedetectabilă.”, spune Mihai Ponea, ANSVSA.

În luna august, încă un sortiment de îngheţată este retras de pe piaţă din cauza oxidului de etilenă. Mega Image scoate de la vânzare Toblerone cu ciocolată şi miere 4X100 ml, din loturile LPL0330, LPL0331, LPL1061, LPL1127.

Solicitarea a fost declanşată de furnizor, care a constatat rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă. Toate produsele retrase urmează a fi distruse.

Mega Image solicită clienţilor să nu consume produsele cu loturile sus mentionate si sa le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care s-a achizitionat produsul. Este necesară prezentarea bonului fiscal. Consumatorii sunt rugaţi să returneze produsul cu datele menţionate mai sus până la data de 24.08.2021.

Mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare, a transmis Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Produsele au fost livrate la nivel national, in toate magazinele din rețeaua Carrefour.

Citește și: Loturi de îngheţată retrase de la vânzare din cauza conţinutului de oxid de etilenă. Anunțul făcut de specialiști