Loturi de îngheţată retrase de la vânzare din cauza conţinutului de oxid de etilenă

În plin sezon estival, când consumul de băuturi reci şi îngheţată este la nivel maxim, mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din cauza prezenței oxidului de etilenă într-un aditiv utilizat - guma de carruba. Unele sortimente era comercializate de magazinele Carrefour și Auchan.

02 aug. 2021, 11:45
Loturi de îngheţată retrase de la vânzare din cauza conţinutului de oxid de etilenă

Mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare, a transmis Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Produsele au fost livrate la nivel national, in toate magazinele din rețeaua Carrefour.

Citeşte şi: Îngheţată de casă cremoasă. Greşeli de evitat dacă vrei să obţii o textură fină

„Vă informăm, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri Franța, Carrefour România SA a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolelor mentionate mai jos. Motivul rechemarii: prezenta oxid de etilena in aditivul utilizat in fabricarea produselor – guma de carruba”, informează ANSVSA.

Citeşte şi: Înghețată RETRASĂ de pe piața din România! Conține un pesticid cancerigen interzis în Europa


Inspectorii ANSVSA recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

De asemenea, şi din Auchan au fost retrase de la vânzare unele loturi de înghețată Milka și Kit Kat.

„Froneri Ice Cream Polonia, în calitate de producător, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producția sa de înghețată și care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea înghețatei.
Loturile respective de ingredient stabilizator depășesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă.
Stabilizatorii pe bază de plante utilizați de Froneri sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele finite, astfel încât este considerat foarte puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor. Producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită.
Rechemarea privește EXCLUSIV produsele din loturile de mai jos. Toate celelelate produse ale Froneri Ice Cream România, diferite de loturile de mai jos, NU sunt afectate”, a transmis producătorul.