E alertă sanitară! Apă contaminată cu bacterii periculoase în peste 50 de localități din România

Autorităţile Dolj au transmis o avertizare de apă contaminată. Localnicii au fost sfătuiți să nu consume sub nicio formă apa de la chiuvetă.

02 aug. 2021, 22:16
E alertă sanitară! Apă contaminată cu bacterii periculoase în peste 50 de localități din România

E alertă sanitară! Judeţul Dolj se confruntă cu o mare problemă cu apa, relatează presa locala. Peste o jumătate din localităţile doljene au rămas fără apă potabilă, iar oamenii au fost sfătuiți să nu bea deloc, după ce la ultimul control s-a descoperit că apa este contaminată cu bacterii periculoase.

E alertă sanitară! Apă contaminată cu bacterii periculoase în peste 50 de localități din România

Sunt 51 de localităţi din judeţul Dolj în care apa nu este potabilă. Oamenii au fost sfătuiţi să nu consume apă şi să o folosească doar pentru uz menajer.

51 dintre localităţi înseamnă mai mult de jumătate dintre localităţile din mediul rural, în care iată apa nu este bună de băut. Inspectorii de la Direcţia de Sănătatea Publică au descoperit faptul că este contaminată cu bacterii periculoase, dar şi că sunt depăşiri mari ale normelor de nitriţi şi nitraţi din apa care li se livrează prin reţeaua de alimentare publică cu apă, potrivit Gândul.

Nu o dată s-a întâmplat că după ce au consumat apă de la robinet să se simtă rău şi să prezinte simptome ale unor infecţii pe care le dau aceste bacterii, cum ar fi de pildă e-coli, care a fost descoperit. Au prezentat greaţă, vărsături şi o stare alterată generală. Cei de la DSP au dat amenzi şi avertismente şi au ceru administratorilor reţelelor de distribuţie să rezolve de urgenţă această situaţie.

Citeşte şi: Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină. Un medic dermatolog atrage atenţia: Acestea sunt bolile de piele la care te expui!
Uşor de spus, greu de făcut pentru că vorbim de investiţii uriaşe pe care unele primării nu şi le permit. E puţin probabil să vorbim de o rezolvare, unde întreg sistemul a fost prost proiectat. Oamenii se alimentează de la cişmele de la jumătate de oră distanţă. Prea puţini îşi permit să cumpere apă îmbuteliată şi să facă teste pentru apa din fântâni şi din puţurile pe care le deţin, potrivit observatornews.ro.

Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă avertizează. Marea Neagră ar putea fi contaminată nuclear din cauza unor lucrări aproape de Cernobîl