Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină. Un medic dermatolog atrage atenţia: Acestea sunt bolile de piele la care te expui!

Canicula le dă românilor bătăi de cap, iar una dintre soluţiile pentru a ne putea răcori şi relaxa după o zi plină este piscina. Puţini ştiu însă că ne expunem la anumite riscuri atunci când hotărâm să mergem la o piscină publică.

08 iul. 2021, 19:25
Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină. Un medic dermatolog atrage atenţia: Acestea sunt bolile de piele la care te expui!

Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină. Este cunoscut faptul ca anumite boli pot fi produse sau agravate de apa din piscina.

Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină. Un medic dermatolog atrage atenţia

„Piscinele se clorinează și de aici rezultă probleme cutanate, date în primul rând de iritația de la clor și apoi infecții pe care le putem lua a nivel cutanat, de la ciuperci, dermatofiții până la inclusiv tricomonas vaginalis. Se pot agrava anumite suferințe dacă există interacțiunea dintre clor și dermatita atopică”, spune medicul dermatolog Olga Simionescu.

Afectiunile dermatologice cele mai frecvente sunt:

-Granulomul este o afecțiune rară provocată de bacteriile de la piscină. Apare în zona genunchiului și este de natură cronică. Granulomul de piscină poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Apare la orice vârstă și se produce în zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscină sunt apariția unor papule violacee care pot evolua spre ulcerație, perioada de incubație fiind de câteva săptămâni.

-Furuncul – poate fi foarte ușor transmis prin stafilococii prezenți în apa piscinelor. La nivelul piciorului își pot face apariția și verucile, respectiv niște negi dureroși care trebuie cauterizați.

-O altă boală de piele luată din apă ștrandurilor și a piscinelor este pitiriazisul, manifestat prin pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului.

Persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
Dermatofiția piciorului poate să apară la nivelul spațiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de căldură și de suprainfecția bacteriană. Boala afectează în special bărbații adulți.

-conjunctivita data de Chlamidia trachomatis se manifesta prin ochi rosu, secretie conjunctivala mucopurulenta unilaterala si are perioada de incubatie 2 – 19 zile.
-leptospiroza este o afectiune grava care se poate transmite si ea prin apa contaminata din piscine. Are perioada de incubatie de 2 – 20 zile si se manifesta prin febra, frisoane -insotite de iridociclita, conjunctivita pana la neuropatie periferica si semne de iritatie meningeala. Daca este contactata in timpul sarcinii chiar si in perioada de convalescenta poate cauza avort spontan.

Citeşte şi: O ursoaică și puii ei s-au refugiat de valul istoric de caniculă din Canada. Animalele s-au bălăcit în piscina unei case VIDEO