E oficial! Discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică au obligaţia să sprijine autorităţile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale prin acordarea conţinutului criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii.
Filip Stan
02 mart. 2022, 17:06
E oficial! Discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate

Astfel, discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate, după ce senatorii au modificat proiectul Guvernului. Senatorul PNL Iulia Scântei susţine că articolul 10.2 din proiectul de act normativ a fost modificat, după ce textul „a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” privind posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

„Messenger-ul de la WhatsApp, Facebook şi celelalte platforme de comunicare de mesagerie sunt exceptate de la aceste prevederi, astfel încât doar furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sunt supuşi condiţiilor complementare care privesc permiterea interceptării legale de către autorităţile naţionale competente, dar cu respectarea Regulamentului de protecţie a datelor personale”, a precizat Scântei, miercuri, în plen, potrivit Ştiripesurse.

Iulia Scântei a făcut propunerea de modificare în cadrul unei şedinţe a Comisiei Juridice, iar schimbarea a fost ulterior a fost însuşită de comisiile reunite de specialitate şi ulterior de plen. Astftel, la solicitarea organelor autorizate, cu respectarea prevederilor din Codul de procedură penală, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP acordă „conţinutul decriptat al comunicaţiilor tranzitate în reţelele proprii”.

Citeşte şi: VIDEO Mai mulţi ucraineni s-au pus înaintea tancurilor ruşilor. Scut uman în oraşul Enerhodar și în regiunea separatistă Luhansk 

Discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate de autorităţi. Ce obligaţii vor avea însă furnizorii de servicii

Articolul 10.2, amendat în Comisie şi însuşit de plen, prin eliminarea sintagmei „furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere”, prevede că „Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică sau a actelor de autorizare dispuse potrivit Codului de procedură penală, precum şi potrivit Legii privind securitatea naţională”.

Potrivit acestui articol, furnizorii menţionaţi trebuie „să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente, pe durata şi în condiţiile menţionate în actele de autorizare”, „să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conţinutul criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii”, „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.

Senatorul PNL Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, a subliniat că securitatea cibernetică a Ucrainei depinde şi de acest proiect.

„Este un război la graniţele României. Cu toţii ştiţi că (…) este un război hibrid. Iar componenta cibernetică a acestui război hibrid este de multe ori mult mai importantă decât o componentă militară. Ceea ce am făcut în acest Cod al comunicaţiilor – şi mă refer la articolul 10.2 – a fost să reglementăm o infrastructură cibernetică care se află în România, care poate constitui o bază de utilizare de către elemente teroriste sau chiar de către Rusia. Înainte de atacul din 24 februarie, Ucraina a fost atacată cibernetic, instituţiile statului au fost atacate cibernetic şi multe indicii duc că au fost folosite infrastructuri existente şi în România care astăzi nu sunt reglementate. (…) Orice solicitare de date se face sub autoritate judecătorească, cu mandat judecătoresc. Dacă s-a vorbit de securitatea Ucrainei, pot să vă spun cu siguranţă că această securitate a ţării vecine depinde şi de proiectul pe care noi îl aprobăm, astăzi, aici, în Parlament. PNL va vota acest Cod al comunicaţiilor”, a susţinut Chirteş.

Citeşte şi: Serghei Lavrov: Al Treilea Război Mondial va fi nuclear şi distructiv

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, s-a exprimat pentru ca cetăţenii să beneficieze de tehnologii moderne, inclusiv 5G, dar împotriva încercării de a lăsa „ambiguitate, neclaritate şi la mâna serviciilor interceptări, ascultări ale cetăţenilor români”.

„Nu vrem să ne îndreptăm către o dictatură sub umbra situaţiei neclare geopolitice în care ne aflăm”, a spus Radu Mihail.

Senatorul AUR Rodica Boancă s-a pronunţat împotriva tehnologiei 5G pentru că „afectează flora şi fauna” şi „vulnerabilizează apărarea naţională”.

„Legea aceasta nu oferă suficiente garanţii pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi nu protejează suficient viaţa privată”, a apreciat Boancă.

Diana Şoşoacă s-a opus proiectului prin care discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook ar fi putut fi interceptate

Senatorul independent Diana Iovanovici Şoşoacă a îndemnat la un vot împotriva acestei iniţiative, motivând că „este vorba de viaţa copiilor noştri”.

„Sunt date tehnice aici, ştiinţifice, care nu au fost avute în vedere la această iniţiativă legislativă. De aceea o să vă rog, conştiinţa să vă spună, să nu votaţi această iniţiativă, având în vedere că este vorba şi de viaţa noastră şi, mai ales, a copiilor noştri”, a spus Şoşoacă.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Planta care atrage norocul la bani și prosperitatea. Unde e bine să așezi în casă arborele banilor ca să te bucuri de energie pozitivă și fertilitate
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Încă un val de caniculă anunțat de ANM. Cât de rău va fi săptămâna viitoare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Adriana, o femeie de 25 de ani, mamă a doi copii, a fost ucisă de soțul ei! Care este motivul crimei și ce s-a întâmplat cu bărbatul
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți