E OFICIAL! Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. România şi-a dat acordul: „Trebuie să sprijinim Ucraina!”

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că România şi-a dat acordul pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către navele pline cu cereale ale Uncrainei.

13 iul. 2022, 17:51
E OFICIAL! Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. România şi-a dat acordul: „Trebuie să sprijinim Ucraina!”

Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. Anunţul a fost făcut de MAE, după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale.

Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. Anunţul de ultimă oră făcut de MAE

Citeşte şi Vladimir Putin, mai furios ca niciodată. Rachetele antiaeriene ruseşti S-400 nu fac faţă sistemului HIMARS trimis de SUA în Ucraina

”Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale, Ministerul Afacerilor Externe precizează că a transmis părţii ucrainene, pe canale diplomatice, acceptul în acest sens. Decizia autorităţilor române vine în contextul eforturilor ţării noastre de sprijinire a Ucrainei, în vederea reducerii consecinţelor agresiunii premeditate, ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra acestui stat”, anunţă MAE.

„E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare. Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil. Este o rută pe care se pot tranzita vase cu capacitate realitv mică și care a fost în centrul unei dispute pe care am avut-o încă din 2003 cu Ucraina din rațiuni de mediu, pentru că majoritatea organizațiilor internaționale au concluzionat că există un impact de mediul substanțial negativ transfrontalier care se va produce dacă acest proiect va trece în etapele superioare de dezvoltare.

În ceea ce privește canalul Chilia trebuie spus că navigația este deschisă și este liberă pentru navele sub pavilion ucrainean și român, iar pentru navele sub pavilion terț e nevoie de acordul părților. Din acest punct de vedere, ținând cont de situația deosebit de dificilă a Ucrainei privind tranzitul cerealele, și noi am ajutat Ucraina și o ajutăm în continuare atât pe cale rutieră, feroviară cât și prin porturi, lucrăm la dezvoltarea capacităților pentru a face față unei cantități mai mari de grâne, având în vedere aceste aspecte, am acordat consimțământul nostru pentru tranzitul sub pavilion terț pe canalul Chilia, rezervându-ne în același timp poziția cu privire la aspectele care țin de conformitatea cu dreptul internațional al mediului referitor la dezvoltarea canalului Bâstroe.

Pentru navele sub pavilion terț, noi am acordat deja consimțământul părții române pentru acest tranzit, fiind vorba despre tranzitul de cereale care este absolut crucial să ajungă la destinații. E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare. Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil”, a declarat ministrul de Externe la Digi24.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe mai spun că acordul părţii române pentru folosirea canalului Bâstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră are o natură excepţională, fiind avută în vedere importanţa diversificării şi fluidizării căilor de transport utilizate pentru exporturile ucrainene de cereale.

Odată cu acordul părţii române a fost subliniată, de asemenea, menţinerea poziţiei de principiu a României privind proiectul dezvoltării pentru navigaţie a canalului Bâstroe, precum şi necesitatea ca acesta să respecte prevederile dreptului internaţional aplicabil, inclusiv reglementările în materie de protecţie a mediului.

În acelaşi timp, partea română îşi menţine angajamentul de a continua să depună eforturi susţinute, în nume naţional şi în cadrul Uniunii Europene, pentru a facilita tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin intermediul porturilor româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră.

MAE subliniază, totodată, apelul constant al României în ceea ce priveşte consolidarea demersurilor de a mobiliza sprijinul international consistent pentru a crea un coridor de tranzit, inclusiv cu componentă maritimă, pentru transportul cereale ucrainene către ţări terţe, în contextul intensificării crizei alimentare generate de acţiunile Rusiei.

Citeşte şi Zelenski ameninţă: „Ruşii nu vor fi niciodată în siguranţă pe pământul ocupat”. Preşedintele anunţă bombardamente intense la Harkov

Reuniune militară Ucraina-Rusia-Turcia şi ONU. Moscova cere să controleze şi percheziţioneze navele pentru a evita un trafic cu armament

O delegaţie rusă şi una ucraineană, dar şi reprezentanţi ONU se întâlnesc miercuri, la Istanbul, pentru a negocia o reluarea a livrărilor, la Marea Neagră, a cerealelor blocate din cauza războiului rus, anunţă marţi ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, relatează AFP.

Directorul Departamentului Organizaţii Internaţionale de la Ministerul rus de Externe Piotr Iliciov confirmă această reuniune şi subliniază că Rusia are o listă de cereri.

”O nouă sesiune de consultărila nivel de experţi este prevăzută la 13 iulie, la Istanbul. Condiţiile noastre, de înţeles, includ posibilitatea de a controla şi percheziţiona nava pentru a evita contrabanda cu armament şi un angajament al Kievului de a nu organiza provocări”, declară Potr Iliciov, citat de agenţia rusă de presă Intefax.

Această reuniune cvadripartită are loc într-un context de scumpire mondială a mărfurilor alimentare, în parte din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.