E oficial! Vestea bună așteptată de toate femeile. Prima ţară din Europa care va putea acorda concediu menstrual plătit

Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui "concediu menstrual" femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul fiind o premieră în Europa, informează AFP.

16 dec. 2022, 15:21
E oficial! Vestea bună așteptată de toate femeile. Prima ţară din Europa care va putea acorda concediu menstrual plătit

Deputații spanioli au adoptat proiectul de lege care ar introduce „concediul menstrual” plătit. Proiectul de lege prevede și înlesnirea accesului la avort în spitalele publice.

Textul de lege  a fost adoptat cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 5 abţineri – urmează să fie dezbătut în Senat. „Această legislatură este o legislatură de victorii feministe”, şi-a exprimat bucuria, în faţa deputaţilor, ministrul spaniol pentru Egalitate de Șanse, Irene Montero, din partea partidului stângii radicale Podemos, aliat al socialiştilor premierului Pedro Sanchez, în cadrul guvernului, conform Agerpres.

Citiți și: Veste bună pentru românii stabiliți în Spania! Ar putea primi dublă cetățenie

„Recunoaştem sănătatea menstruală ca făcând parte din dreptul la sănătate şi combatem stigmatizarea şi tăcerea”, a adăugat ea.

Durata concediului medical pe care îl vor putea acorda medicii femeilor ce suferă de menstruaţii dureroase nu a fost precizată în proiectul de lege.

După ce textul va fi adoptat definitiv, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele ţări din lume care integrează această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia.

Cu toate acestea, proiectul de lege suscită o anumită rezervă în special în rândurile sindicatului UGT, unul dintre cele două mari sindicate din Spania, îngrijorat de o posibilă reticenţă pentru angajarea de femei de către angajatori, care ar dori să evite aceste absenţe, potrivit dcnews.ro.

Acest „concediu menstrual” este una dintre măsurile cheie ale unui proiect de lege mult mai amplu şi care prevede de asemenea extinderea accesului la avort în spitalele publice din Spania, unde se practică mai puţin de 15% dintre întreruperile voluntare de sarcină, în special din cauza unei obiecţii de conştiinţă formulate de mulţi medici.

„Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante”, declara în luna mai, ministrul Egalităţii, Irene Montero, la finalul unui consiliu al miniştrilor.

Citiți și: Familie de români reîntoarsă acasă după 14 ani petrecuţi în pribegie. Cei doi soţi o duc mult mai bine decât o duceau în Spania şi au schimbat cu totul faţa comunei natale: „M-am întors cu tot felul de idei, să fie şi la noi ca afară”