Veste bună pentru românii stabiliți în Spania! Ar putea primi dublă cetățenie

Veste bună pentru românii care lucrează în Spania! Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, s-au întâlnit miercuri la Palatul Victoria, unde au anunțat că ambele guverne vor lucra în vederea obținerii dublei cetățenii pentru românii stabiliți în Spania.

23 nov. 2022, 19:36
Veste bună pentru românii stabiliți în Spania! Ar putea primi dublă cetățenie

România şi Spania sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania, se arată în declaraţia comună adoptată, miercuri, de premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez, cu ocazia primei şedinţe comune a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid, desfăşurată la Castellon de la Plana, transmite Agerpres.

Astfel, relaţiile bilaterale între România şi Regatul Spaniei au intrat într-o etapă nouă.

Prim-ministrul Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, aflat în vizită în România, a fost primit, miercuri la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă.

Oficialul spaniol a dat asigurări privind obţinerea dublei cetăţenii de către românii din Spania

Ceremonie de semnare documente bilaterale și conferința de presă comună

Ceremonia de semnare a documentelor bilaterale 🇷🇴 🇪🇸, urmată de conferința de presă comună susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez

Posted by Nicolae Ionel Ciucă on Wednesday, 23 November 2022

 

Citiți și: Program CM 2022. Germania, Spania, Croaţia şi Belgia intră miercuri în competiţie

„Guvernul Spaniei și Guvernul României își propun să înceapă să lucreze în vederea obținerii acestei duble cetățenii și acesta este un mesaj politic extraordinar extrem de important. Vreau să subliniez faptul că, atunci când se va întâmpla acest lucru, și sigur se va întâmpla, România va fi a treia țară din Europa cu care avem acest tip de alianță și acest tip de recunoaștere. Cred că este foarte important să lăsăm ministerele să lucreze în această direcție. Se va forma un grup de lucru cu ministerele de Afaceri Externe și cu Ministerul Afacerilor Interne și, după aceea, vom dezvolta această idee, dar cred că mesajul pe care îl transmitem, de recunoaștere și angajament, cel puțin din partea Guvernului Spaniei, recunoaștere a contribuției comunității românești în țara noastră,  cred că acest mesaj este extraordinar și vreau să le mulțumesc românilor și româncelor care locuiesc printre noi și, evident, acest lucru are legătură și cu angajamentul nostru, dar și cu angajamentul premierului român, ca acesta să fie începutul unei relații bune, pozitive pentru ambele țări”, a anunțat Pedro Sánchez.

Premierul Nicolae Ciucă le-a mulțumit românilor care lucrează în Spania

„Mulțumesc încă o dată domnului președinte al Guvernului Regatului Spaniei și întregului Cabinet, celor doi miniștri de Externe care au trudit la ajungerea la acest acord, astfel încât, să putem să începem negocierile tehnice pentru identificarea pașilor următori, astfel încât, românii care lucrează, care trăiesc în Spania, să poată să beneficieze de dubla cetățenie. De asemenea, folosesc această oportunitate pentru a le mulțumi românilor pentru modul în care s-au integrat, pentru modul în care s-au comportat, pentru modul în care au înțeles să facă cinste României, indiferent unde își desfășoară activitatea. Suntem aici, în Spania, la a doua, chiar la a treia generație. Este o dovadă a faptului că au reușit să se integreze, este o dovadă a faptului că încă nu și-au pierdut identitatea națională și merită, întru totul, să dobândească acest statut de dublă cetățenie. Iar faptul că astăzi s-a discutat acest aspect și că a fost anunțat public pentru prima dată de către domnul președinte, reprezintă încă o dată dovada recunoașterii relațiilor statornice, istorice și foarte strânse dintre țările noastre și reprezintă o recunoaștere a valorii pe care comunitatea română o aduce aici, în Spania. Noțiunea de timp probabil că nu va fi una foarte îndepărtată. În momentul în care ministerele de linie trec la lucru, sunt convins că, având deja două modele deja create, vor găsi procedura astfel încât să ajungă într-un timp cât mai scurt la o înțelegere”, a declarat prim-ministrul României.

Citiți și: Cât te costă să trăiești o lună în Spania. Un român demontează toate miturile: ”Ați vrut Spania, luați Spania”