E oficial! Volodimir Zelenski a semnat documentul prin care Ucraina să adere la Uniunea Europeană!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat luni după-amiază, aplicația prin care Ucraina să devină membră a Uniunii Europene.

28 feb. 2022, 18:09
E oficial! Volodimir Zelenski a semnat documentul prin care Ucraina să adere la Uniunea Europeană!

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat documentul prin care Ucraina cere să adere la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de publicația NEXTA.

Citeşte şi: Macron l-a sunat de urgenţă pe Putin. O oră şi jumătate au stat cei doi preşedinţi la telefon

Decizia vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este ”una dintre noi şi o dorim în UE”. Cu toate acestea, ea nu a oferit niciun orizont de timp pentru aderare.

”Avem un proces cu Ucraina care este, de exemplu, integrarea pieţei ucrainene în piaţa unică (…) Avem o cooperare foarte strânsă pe reţeaua energetică, de exemplu”, a afirmat von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.

Într-un tweet postat duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat cu Ursula von der Leyen despre consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei şi aderarea acesteia la UE.

Citeşte şi: Răspunsul Kremlinului la sancțiunile Occidentului. România se află pe lista celor 36 de țări pentru care Rusia şi-a închis spaţiul aerian

Asta după ce zilele trecute Volodimir Zelenski spunea că e un moment crucial, că nu mai e timp de negocieri şi cerea aderarea Ucrainei la UE.

„Este un moment crucial pentru a încheia o dată pentru totdeauna discuția de lungă durată și a decide aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu @eucopresident despre asistență suplimentară eficientă și lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber”, a scris Volodimir Zelenski pe pagina sa de Twitter.

Preşedintele Franţei Emmanuel Marcron a avut luni discuţii separate cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

În timpul convorbirii care a durat o oră şi jumătate, Putin i-a spus omologului său francez că vrea recunoaşterea Crimeei ca teritoriu rus, ”denazificarea” Guvernului ucrainean şi un ”statut neutru” al Kievului în vederea unei opriri a invaziei Ucrainei, relatează AFP.