EBA, în faţa „fraţilor timoceni”: Facem eforturi să beneficiaţi de aceleaşi drepturi ca ale sârbilor

Aflată într-o vizită de lucru în Valea Timocului, Elena Băsescu a ţinut un discurs în faţa comunităţii româneşti în care i-a asigurat de eforturile făcute de statul român pentru ca timocenii să beneficieze de aceleaşi drepturi precum sârbii din România.

RomaniaTV.net
09 iun. 2013, 13:07
EBA, în faţa „fraţilor timoceni”: Facem eforturi să beneficiaţi de aceleaşi drepturi ca ale sârbilor

Europarlamentarul Elena Băsescu i-a asigurat pe românii din Valea Timocului că se fac eforturi susţinute pentru ca ei să se reîntâlnească cu „fraţii” români în cadrul Uniunii Europene.

„Să ştiţi că nu v-am uitat, suntem alături de dumneavoastră şi ne vom lupta să beneficiaţi în Serbia de aceleaşi drepturi de care beneficiază comunitatea sârbească din România. Cred cu tărie că reîntâlnirea românilor cu fraţii lor timoceni trebuie să se realizeze cât mai repede în cadrul Uniunii Europene şi sunt convinsă că acest deziderat se va îndeplini. La fel ca şi în cazul Republicii Moldova”, a declarat cea mai mică dintre fiicele preşedintelui la Negotin.

Europarlamentul PDL nu a ratat momentul să atace nici Guvernul USL, pe care îl consideră „nepăsător” faţă de problemele celor aproape 300.000 de români timoceni. „Din păcate, USL a creat un post de ministru pentru Românii de Pretutindeni exclusiv din considerente politice: pentru a-i oferi lui Cristian David un portofoliu şi a echilibra astfel balanţa între PSD şi PNL. Ar fi fost de dorit să se concentreze mai mult pe alocarea de resurse financiare, dezvoltarea de strategii guvernamentale şi instrumente noi pentru a îmbunătăţi situaţia timocenilor”, a declarat Elena Băsescu.

Mezina preşedintelui a vorbit şi despre nevoia de a fi încurajați mai mult studenţii timoceni din România care vor să urmeze cursurile de ştiinţe umaniste, ca posibilă soluție pentru apariția unor cadre didactice cunoscătoare de limba română în Banatul Sârbesc.

La sfârşitul vizitei sale, Elena Băsescu a mers la Malainiţa, unde i-a dăruit preotului ortodox român Boian Alexandrovic o icoană a Maicii Domnului ca semn de apreciere pentru eforturile pe care le-a făcut pentru ridicarea singurului lăcaş de cult românesc din Timoc. „E un adevărat erou al luptei pentru păstrarea identităţii etnice a românilor timoceni”, a declarat EBa despre părintele Boian.

În vizita în Valea Timocului, alături de Elena Băsescu, s-au mai aflat europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, deputatul PDL Eugen Tomac şi senatorul Viorel Badea.