Ebola ajunge la 20.000 de cazuri. Măsurile de control trebuie întărite de urgenţă

Peste 20.000 de persoane vor fi infectate cu virusul Ebola până la începutul lunii noiembrie dacă nu se iau măsuri de întărire a controlului epidemiei din Africa occidentală, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), într-un studiu apărut în revista New England Journal of Medicine şi reluat de AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
23 sept. 2014, 07:29
Ebola ajunge la 20.000 de cazuri. Măsurile de control trebuie întărite de urgenţă

Dacă nu se înregistrează nicio schimbare la nivelul măsurilor de control a epidemiei, la începutul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri în Liberia, 5.935 în Guineea şi 5.063 în Sierra Leone, arată experţii în studiu. ‘Fără o îmbunătăţire semnificativă a măsurilor, în următoarele luni vor exista nu sute de cazuri şi de morţi pe săptămână, ci mii’, avertizează ei, subliniind că rata mortalităţii în rândul persoanelor afectate de virus se ridică la 70,8%.

Dacă nu se face nimic, Ebola riscă să se prelungească în regiune câţiva ani şi să devină ‘endemică’, potrivit experţilor.

ONU a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă la 20.000 de persoane infectate în 2014, însă ritmul de creştere exponenţială a epidemiei a depăşit previziunile oamenilor de ştiinţă, care recomandă întărirea ‘rapidă’ a măsurilor de control, îndeosebi la înmormântări, şi a depistării timpurii a cazurilor de infecţie.

Conform celui mai recent bilanţ al OMS, publicat luni, epidemia de Ebola s-a soldat cu peste 2.800 de morţi în Africa occidentală de la începutul anului, cele mai afectate ţări fiind Liberia, Guineea şi Sierra Leone.

‘Ne aflăm în faza a treia de creştere a epidemiei, care este explozivă’, a afirmat la o conferinţă de presă susţinută la Geneva dr Christopher Dye, unul din coautorii studiului şi director de strategie la OMS. ‘Dacă nu stopăm foarte repede epidemia, nu va fi un dezastru, ci o catastrofă‘, a adăugat el, menţionând că, dacă nu se schimbă nimic, Ebola ar putea afecta ‘sute de mii de persoane’ în lunile următoare.

Dye a subliniat că epidemia, cea mai gravă din istoria acestui tip de febră hemoragică identificată în 1976, ‘seamănă destul de mult’ cu alte epidemii care au afectat alte ţări africane în ultimii ani, printre care Republica Democratică Congo (RDC) şi Sudanul. ‘Nu diferă caracteristicile virusului, ci natura populaţiei afectate‘, a spus el, indicând drept factor de contaminare şi marea mobilitate a populaţiilor. Transmiterea rapidă se explică şi prin încetineala cu care s-a reacţionat la Ebola la începutul epidemiei, precum şi prin sistemul de sănătate precar din cele trei ţări cel mai grav afectate, a afirmat specialistul. ‘În Nigeria, unde sistemul de sănătate este mai solid, numărul de cazuri este limitat până în prezent’, a spus şi Christl Donnelly, profesor la Imperial College din Londra şi coautor al studiului.

Experţii au menţionat că virusul pare a nu fi suferit mutaţii care ar putea facilita răspândirea lui pe calea aerului, însă dr Dye consideră că este ‘posibil ca acest tip de mutaţie să apară’.

ONU apreciază că sunt necesari peste un miliard de dolari pentru combaterea virusului Ebola. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a considerat pe 18 septembrie că această epidemie reprezintă ‘o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale’, o premieră pentru o urgenţă sanitară, iar OMS a reafirmat luni că este ‘o urgenţă de sănătate publică mondială’.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață