ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ: Ciclul magic al timpului

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ. Echinocţiul de primăvară a fost întotdeauna un mister, dintotdeauna a incitat cercetătorii, astrologii, astronomii să-i descifreze mesajul. Totul începe, se înalţă şi se sfârşeşte în aceste momente magice de echinocţiu şi de solstiţiu, care au fost numite încă din antichitate “porţi”. Porţi către ceva superior, ca şi cum în aceste momente planeta noastră comunică şi se hrăneşte cu ceva superior.

20 mart. 2014, 04:20
ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ: Ciclul magic al timpului

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ. Nu întâmplător strămoşii noştri sărbătoreau acestemomente magice încă din perioada precreştină. Aceste perioade s-au suprapus apoi peste anumite sărbători creştine şi s-au întâlnit în mod armonios. Spre exemplu, Paştele se calculează pornind de la echinocţiul de primăvară.

Echinocţiile şi solstiţiile descriu în mod simbolic cele patru etape speciale ale evoluţiei universului. Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul naşterii. Apoi solstiţiul de vară este perioada de apogeu a Creaţiei, care începe apoi gradat să descrească, iar echinocţiul de toamnă reprezintă momentul magic de echilibru al naturii. Este ceea ce numim fructificare. Apoi, solstiţiul de iarnă este resorbţia, pentru a renaşte din nou în primăvară.

Prima zi de primăvară: Planul de şapte zile de la Dr. Oz care te energizează şi te întinereşte

Prima zi de primăvară – În timpul echinocţiului de primăvară, ziua fiind egală cu noaptea, are loc un fel de “început al începutului”. Echinocţiul de primăvară reprezintă de fapt începutul zodiacului, este începutul anului nou real – chiar dacă noi ne-am obişnuit să sărbătorim anul nou într-un mod aşa-zis psihologic pe 1 ianuarie.

Este momentul în care soarele face trecerea de la zodia Peştilor la zodia Berbecului. Din punct de vedere astrologic, echinocţiul de primăvară este corelat cu simbolul sacrificiului. Zodia Peştilor este corelată cu sacrificiul lui Iisus iar zodia Berbecului reprezintă etapa în care sacrificiul este înţeles, îşi împlineşte menirea.

Echinocţiul de primăvară reprezintă pofta de viaţă. Renunţăm la tot ceea ce este vechi, la tot ceea ce nu mai este util şi dăm naştere la ceva nou. Este simbolul copilăriei. Îmbinarea dintre lumea fizică şi lumea subtilă.

Momente magice – echinocţiul de primăvară. Este un moment de egalitate yin-yang. Dacă ne racordăm la ritmurile naturii devenim naturali. Berbecul sau începutul zodiacului înseamnă planificare. Este un moment excepţional pentru a ne propune ce vrem să facem cu viaţa noastră, încotro vrem să ne îndreptăm, atât din punct de vedere material, dar mai ales din punct de vedere sufletesc. Este vorba despre o asumare, la fel cum este starea copilului care visează ceea ce îşi doreşte să fie când va fi mare. În felul acesta plantează, însămânţează ceva în propriul său destin. Ceea ce noi plantăm în timpul echinocţiului de primăvară – gânduri, sentimente, emoţii – le vom culege la echinocţiul de toamnă.Cei care demarează anumite planuri în acest moment întră într-un ciclu magic al timpului şi al naturii, sunt altfel susţinuţi. Orice sămânţă plantată în această perioadă va atinge un moment de apogeu la solstiţiul de vară.

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ: Ce vă rezervă Horoscopul pe 20 martie

Echinocţiul de primăvară: prima zi de primăvară. La fel ca orice sămânţă plantată în acest moment, orice plan de viaţă care începe acum va intra într-un ciclu magic al timpului şi va fi foarte susţinut, atingând apogeul la solstiţiul de vară.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2014 se produce pe 20 martie, când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii, potrivit astro-urseanu.ro. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Care sunt cele mai frecvente alergii şi cum se manifestă

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ: Copiii alungă frigul

În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Tradițiile spirituale ale Echinocțiului de primăvară spun că orice forma de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei. Strămoşii daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun grăitor chiar şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaş de cult în grotă, se vor fi adus desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară. Totuşi, după convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit o transmutaţie, chiar dacă s-au păstrat în subconştientul colectiv. Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă direcţia pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.

PROGNOZA METEO pe trei zile. Temperaturile urcă până la 22 de grade în prima zi de primăvară

Citeste mai mult pe RTV.NET:

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după „zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ: Cultul Soarelui

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei. Strămoşii daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun grăitor chiar şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar. Echinocţiul de primăvară, când ziua devine egală cu noaptea, la sfârşitul lunii martie, marchează creşterea soarelui pe cer, lungirea zilei şi scăderea nopţii.

Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaş de cult în grotă, se vor fi adus desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară.

Totuşi, după convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit o transmutaţie, chiar dacă s-au păstrat în subconştientul colectiv. Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor.

Buna Vestire_400

Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă direcţia pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.

Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie, mai poartă în popor şi numele de Blagoveştire sau Ziua Cucului. Arhangelul Gavril i-a apărut Sfintei Fecioare şi i-a vestit că va naşte prunc de la Duhul Sfânt. Frumuseţea acestei corespondenţe dintre sărbătoarea Bunei Vestiri şi echinocţiul de primăvară constă tocmai în faptul că prin Fecioară şi Fiul Ei s-a primenit şi s-a mântuit lumea.

Suprapunerea ritualurilor păgâne şi a celor creştine a condus la crearea unui fond cât se poate de autentic de credinţe populare ce şi-au pus pecetea peste ritmurile vieţii omeneşti.

Dat fiind că a părăsit cadrul de viaţă marcat şi condus de elementul sacru, omul modern nu se simte afectat de importanţa ritualică a echinocţiului. Totuşi pentru români se păstrează şi o altă dimensiune, creştină, a primăverii: Postul Paştilor şi Învierea. Paştile sunt cea mai mare sărbătoare creştină de peste an, şi marchează cum nu se poate mai grăitor trecerea de la viaţa adormită şi îngheţată, la viaţa cea adevărată, la Mântuire.

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica(ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ.La momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni. 

PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ. Urmatoarele date ale echinocțiului de primăvară

TLR = Timp Legal Român = ora oficială a României, GMT + două ore. 

An
Zi
Ora (TLR)
     
2014
20 martie
18:57
2015
21 martie
00:45
2016
20 martie
06:30
2017
20 martie
12:29
2018
20 martie
18:15
2019
20 martie
23:58
2020
20 martie
05:50