ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2020, ziua în care fructele şi legumele capătă puteri tămăduitoare

Pe 22 septembrie, la ora 16.31, are loc principalul eveniment astronomic al toamnei, ECHINOCŢIUL DE  TOAMNĂ 2020. Acest fenoment marchează plecarea verii şi instalarea toamnei. Astfel, serile lungi și calde vor fi înlocuite de nopți mai lungi și răcoroase. În ziua echinocţiului au loc serbări scare sunt, de fapt, celebrări ale vieții și ale armoniei dintre Om și Natură.

RomaniaTV.net
01 sept. 2020, 10:00
ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2020, ziua în care fructele şi legumele capătă puteri tămăduitoare

Echinocţiul de toamnă are loc atunci când Soarele traversează Ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică, scrie Agerpres. În emisfera nordică, echinocţiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara. 

Fenomenul nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2020. Tradiţii şi superstiţii

Echinocţiul de toamnă anunță încheierea muncilor agricole. În ziua producerii echinocţiului, sătenii obișnuiesc să ducă o parte din recoltă la preot pentru a fi sfințită, scrie folclor-romanesc.ro. Se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare și pot vindeca orice rană sau durere fizică sau sufletească.

Şi florile capătă puteri magice în această zi. Ele plâng și vorbesc între ele despre venirea iminentă a iernii, care le aduce sfârşitul. Se zice că dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire.

Citeşte şi TRADIŢII şi OBICEIURI în luna SEPTEMBRIE De ce este bine să păstrezi în portofel monede sfinţite în Ziua Crucii

La echinocţiul de toamnă, gospodarii trebuie să prepare primul must din strugurii proaspăt culeși. Tot azi se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2020. Obiceiuri păgâne

În mitologia păgână această sărbătoare poartă numele de Mabon sau A doua recoltă. Este momentul în care i se aduc mulțumiri anotimpului Vara pentru lumina și căldura cu care ne-a răsfățat, și lumea se pregătește pentru primirea toamnei și a nopților răcoroase.

Ritualurile păgâne cuprind, printre altele, construirea unui altar plin cu fructe și legume, meditații de grup despre echilibrul vieții și despre măreția Naturii. Au loc adunări unde se cântă şi se dansează, iar participanţii mănâncă mere și struguri.

Septembrie, o lună care abundă în sărbători

În luna lui Răpciune, avem parte de două mari sărbători religioase: Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică (8 septembrie) şi Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie). 

Luna septembrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi. Astfel, potrivit superstitii.ro, în prima zi a lunii este Indictionul, adică începutul Anului Nou bisericesc. În mediul rural, este zi de hram. Se spune că, după cum este această zi, aşa este tot anul: dacă dimineaţa plouă, primăvara va fi ploioasă; dacă la amiază este senin şi soare, anul va fi bun

Pe 22 septembrie este Macinica Foca, a treia sărbătoare a sfântului Foca, nume asociat în conştiinţa populară cu focul devastator pe care-l poate trimite sfântul. Prin urmare, în această zi nu este bine să munceşti pentru a nu avea parte de foc.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Sărbători religioase în SEPTEMBRIE 2020.Tradiţii şi superstiţii de Indiction, Sântămărie, Ziua Crucii

În 24 septembrie sunt Teclele Berbecilor, sărbătoare consacrată lupilor. Această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru că, altminteri, există pericolul ca lupii să dea iama la berbeci şi oi.

Pe 29 septembrie este Nunta oilor, când berbecilor li se dă drumul în turma de oi pentru reproducere. De asemenea, există credinţa că, de cade ghinda înainte de 29 septembrie, iarna vine curând.