Echipa „Poziţia copilului”: Declaraţia deputatului Cristea arată o profundă neînţelegere a actului artistic

După ce un deputat a calificat filmul "Poziţia copilului" - premiat la mai multe festivaluri de film între care şi cel de la Berlin, unde a primit Ursul de Aur - drept unul menit să denigreze România, echipa condusă de regizorzul Călin Peter Netzer a replicat că o asemenea poziţie arată cât de neînţeles este în România actul artistic.

RomaniaTV.net
25 sept. 2013, 12:59
Echipa „Poziţia copilului”: Declaraţia deputatului Cristea arată o profundă neînţelegere a actului artistic

Echipa filmului „Poziţia copilului”consideră că declaraţia deputatului Victor Cristea, potrivit căreia în pelicula lui Călin Peter Netzer sunt folosite cuvinte urâte, demonstrează „o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic”.

„Poziţia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimată în timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementează Ordinul Artiştilor, reflectă, din păcate, o atitudine des întâlnită în rândul politicienilor şi instituţiilor din România, aceea că arta şi cultura, în general, trebuie controlate mai atent de către stat, şi demonstrează o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic”, se arată într-un comunicat al echipei filmului „Poziţia copilului”, în care se mai arată că o asemenea poziţie nu este tocmai surprinzătoare în contextul în care în ultimii ani instituţii de cultură foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finanţările pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ.

CITEŞTE ŞI: „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, cel mai de succes film românesc din ultimul deceniu

Membrii echipei filmului „Poziţia copilului” subliniază că premiile obţinute de această producţie nu au venit ca rezultat al unei tentative de denigrare a poporului român şi de minimalizare a activităţii din învăţământ, după cum consideră deputatul Victor Cristea, „ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme româneşti multi-premiate în ultimii ani”.

„Faptul că declaraţia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educaţie arată în ce fel este poziţionată cultura, cum este înţeles statutul artistului şi al produselor culturale în procesul de educaţie din România. Nu ne interesează ce promovează produsul cultural, ne interesează să analizăm cu ştiinţă şi fără ştiinţă în conţinut”, declară producătoarea filmului, Ada Solomon.

„S-au scris sute de pagini despre «Poziţia copilului» în presa mondială, dar niciodată nu s-a făcut referire la limbaj. S-a remarcat, într-adevăr, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar întâlnită în scriitura acestui film. Ba, mai mult, s-a menţionat performanţa extraordinarei Luminiţa Gheorghiu, care a fost catalogată drept una dintre cele mai mari actriţe în acest moment pentru performanţa ei din «Poziţia copilului»”, adaugă Ada Solomon.

„Poziţia copilului” este primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin şi a fost desemnat să reprezinte România la Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2014. Filmul a avut un traseu spectaculos în cinematografele din România, menţinându-se pe primele poziţii în box office-ul autohton. Până în prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema şi încasări de circa 1,25 miloane de lei.