Economia României a pierdut 500.000 de locuri de muncă de la debutul pandemiei

Economia României a avut de suferit în urma pandemiei de coronavirus. În total, România a pierdut 500 de locuri de muncă de la începutul pandemiei COVID. Între 16 martie şi 1 septembrie, numărul contractelor încetate a depăşit 1,29 milioane, în timp ce numărul contractelor noi a fost de circa 800.000.

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 15:55
Economia României a pierdut 500.000 de locuri de muncă de la debutul pandemiei

Industria prelucrătoare a fost prima în topul contractelor de muncă încetate, în timp ce industria comerţului conduce clasamentul sectoarelor cu cele mai multe contracte noi, conform ZF.

Citeşte şi: Florin Cîţu face anunţul aşteptat de toţi românii. Ce se întâmplă cu plata taxelor

„Industria prelucrătoare a fost pu­ter­nic impactată – aici au fost şi foarte multe contracte suspendate. Criza COVID a avut un impact mare pe fur­ni­zarea de materii prime din China/Asia şi apoi dificultăţile clien­ţi­lor europeni s-au răsfrânt şi asupra vânzării produselor”, crede Raluca Pârvu, busi­ness manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în manage­ment şi resurse umane.

În ceea ce priveşte diferenţa între contractele încetate şi cele noi, cea mai mare a fost în administraţia publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, unde s-au încheiat peste 171.000 de contracte de muncă şi au fost înregistrate numai 11.374, conform ZF.

De asemenea, un alt sector de activitate unde diferenţa dintre contracte de muncă în­cetate şi cele noi a fost distribuţia apei, sa­lubritate, gestionarea deşeu­rilor, unde s-au pierdut peste 156.000 de lo­curi de muncă de la debutul stării de urgenţă.

Comerţul este un sector de activitate unde numărul de contracte noi a fost mai mare decât al celor în­cetate. Astfel, în comerţ au fost cu 32.333 mai multe contracte noi decât încetate între 16 martie şi 1 septembrie.