Economia României a trecut pe plus în primul trimestru

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 07:11
Economia României a trecut pe plus în primul trimestru

„Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul II 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,7% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie brută şi cu 1,4% pe serie ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

INS a publicat marţi estimările „semnal” privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea, urmând să anunţe varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.

La jumătatea lunii iulie ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, chestiune însă mai puţin relevantă.

Economia este în recesiune întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluţiile pozitive din agricultură şi informaţii şi comunicaţii.

Guvernul a redus recent prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară obţinut de Mediafax.