Economica.net: Preţul petrolului a ajuns NEGATIV, pentru prima dată în istorie

Prețul la petrol a scăzut la un nivel record de sub 1 dolar per baril, luni, cel mai scăzut, în condițiile în care cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus, iar producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare, relatează CNBC. 

20 apr. 2020, 18:32
Economica.net: Preţul petrolului a ajuns NEGATIV, pentru prima dată în istorie

UPDATE 22.00: UPDATE 21.42: Cotația petrolului WTI cu livrare în luna mai a ajuns la minus 35 de dolari.

UPDAT 21.50: Prețul petrolului american a ajuns la -7 dolari per baril. 

UPDATE 21.23: Prețul a ajuns negativ la această oră, potrivit cotațiilor afișate de Bloomberg. Astfel, cotația barilului de petrol WTI cu livrare în luna mai este de minus 1,43 dolari.

UPDATE 21.42: Cotația petrolului WTI cu livrare în luna mai a ajuns la minus 35 de dolari.

Mai multe detalii live despre cotaţie pe economica.net

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii doar în limita a 500 de caractere, cu două link-uri active către sursă, din care unul în lead. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai, ale cărui contracte futures expiră marţi, a coborât cu 57%, respectiv cu 10,52 de dolari, la 7,98 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după anul 1986.

Preţul petrolului american, la cel mai scăzut nivel ultimii 20 de ani, în urma pandemiei de COVID-19

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, pentru care au intrat în vigoare contractele futures pentru luna iunie, a coborât cu 5,2%, la 26,62 dolari pe baril.

Contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în iunie, care expiră pe 19 mai, au scăzut cu circa 9%, la 22,75 dolari pe baril. Contractele petrolului WTI aferente lunii iulie au scăzut cu aproximativ 5%, la 28 de dolari pe baril.

Spread-ul dintre contractele futures ale petrolului WTI pentru luna mai şi luna iunie este cel mai mare din istorie, a spus Jeff Kilburg, analist la firma KKM Financial.

”Acesta este un fenomen produs din cauza expirării contractelor pentru luna mai, cuplată cu scăderea record a cotaţiei ţiţeiului”, a spus analistul.

Pandemia de coronavirus a dat o lovitură puternică activităţilor economice la nivel mondial şi a subminat cererea de ţiţei.

În timp ce OPEC şi alte state producătoare de petrol au încheiat un acord istoric, care prevede reducerea livrărilor de ţiţei cu 9,7 milioane de barili pe zi începând cu luna mai, mulâi argumentează că măsura va fi insuficientă pentru a compensa declinul cererii.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat în raportul său lunar că cererea de petrol din aprilie ar putea fi cu 29 de milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un nivel care nu a mai fost întâlnit din 1995.