EDUARD HELLVIG, propus şef la SRI: Priorităţile sunt combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept

Eduard Hellvig a fost propus, joi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Eduard Hellvig s-a declarat onorat de nominalizarea la SRI, apreciind că în perioada următoare sunt esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale.

RomaniaTV.net
19 feb. 2015, 16:58
EDUARD HELLVIG, propus şef la SRI: Priorităţile sunt combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept

„Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcția de director al Serviciului Roman de Informații. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate”, a scris Eduard Hellvig, după ce Klaus Iohannis a anunţat de la Palatul Cotroceni că-l propune director la SRI ca urmare a demisiei lui George Maior.

„Interesul național înseamnă, în actuala etapă a democrației românești și conform voinței cetățenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanței – în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar și al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacităților de apărare a siguranței naționale.
Țin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democrație funcțională are resorturile necesare pentru ca statul și propriii cetățeni să se afle întotodeauna de aceeași parte a baricadei. Cu o condiție: ca toate instituțiile să acționeze conform regulilor democrației și ale societății deschise”, a mai scris Eduard Hellvig, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI după ce George Maior a demisionat pe 27 ianuarie.

„L-am propus pe Eduard Hellvig pentru poziţia de directorr al SRI. Am avut întâlniri cu liderii partidelor şi le-am adus la cunoştinţă intenţia mea”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute joi la Palatul Cotroceni.

Invitat să spună care sunt calităţile care îl califică pe Eduard Hellvig să preia conducerea contraspionajului românesc, Iohannis a răspuns: „Când m-am gândit la o persoană pe care să o propun, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, cu energia necesară, care cunoaşte actorii politici, are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, europenizare a SRI.”

Propunerea urmează să fie validată prin vot, în Parlament, şeful statului precizând că a discutat cu liderii partidelor despre nominalizarea pe care o face.