EDUARD HELLVIG a fost votat de Parlament în funcţia de DIRECTOR al SRI VIDEO

Eduard Hellvig a fost votat, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI). Votul a fost unul covârşitor în favoarea numirii lui Hellvig.

02 mart. 2015, 08:25
EDUARD HELLVIG a fost votat de Parlament în funcţia de DIRECTOR al SRI VIDEO

Parlamentarii l-au votat pe Eduard Hellvig, nominalizat pentru funcţia de director al SRI de către preşedintele Klaus Iohannis.

Dintre cele 513 de voturi exprimate, 498 au fost voturi „pentru” şi doar 15 au fost „împotrivă”.

Votul a fost secret cu buletine de vot.

După vot, Eduard Hellvig a depus, în faţa Parlamentului, jurământul de credinţă.

„În viziunea mea, prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei, atât în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, cât şi într-un context geo-strategic tensionat. Drept urmare, consider esenţiale două coordonate de actiuni: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţii de apărare a siguranţei naţionale „, a fost mesajul adresat parlamentarilor de noul director al SRI.

Eduard Hellvig a arătat că, deşi s-au înregistrat progrese în ultimii ani, corupţia continuă să constituie un factor de risc la adresa siguranţei naţionale.

Îmi doresc aprofundarea cooperării operaţionale si a schimbului de informaţii cu partenerii euroatlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor din regiune„, a mai spus şeful SRI.

„Vă asigur de întreaga mea disponibilitate de colaborare„, a conchis Eduard Hellvig.

CITEŞTE ŞI GEORGE MAIOR, prima declaraţie după demisia de la SRI. MESAJUL pentru Eduard Hellvig

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a avizat favorabil propunerea președintelui Klaus Iohannis ca Eduard Hellvig să preia funcția de director al Serviciului cu șapte voturi pentru și unul împotrivă.

CITEŞTE ŞI Tăriceanu a criticat în plen nominalizarea lui Eduard Hellvig la şefia SRI

„Audierea domnului Hellvig s-a concentrat pe viziunea privind securitatea națională a României și proiectul managerial pe care domnul Hellvig îl are. În al doilea rând, am verificat aspectele și criteriile stricte de legalitate necesare ocupării funcției de director al SRI. În urma acestor audieri, comisia s-a pronunțat prin vot, comisia are rol de aviz și practic avizul nostru este un aviz consultativ pentru plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului și Parlamentul prin vot va decide, votul în comisie a fost de aviz favorabil cu fost șapte voturi pentru și un vot împotrivă”, a declarat președintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, după audierea lui Hellvig.

CITEŞTE ŞI Ponta anunţă că parlamentarii PSD vor vota pentru numirea lui Hellvig la SRI