Educaţia sexuală în şcoli se va face doar cu acordul părinţilor. PSD şi PNL au votat legea în Parlament

Camera Deputaților a modificat, miercuri, în calitate de for decizional, legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în sensul în care a dispărut din lege obligația să se desfășoare în școli „educație sexuală” și apar în schimb „programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, însă doar cu acordul părinților.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 11:26
Educaţia sexuală în şcoli se va face doar cu acordul părinţilor. PSD şi PNL au votat legea în Parlament

Inițiativa PSD și PNL prin care predarea educației sexuale în școli este eliminată, fiind înlocuită cu ”educație sanitară” pentru care este nevoie de acordul expres al părinților, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri.

Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD)

Astfel, derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, se va face doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor.

Legea modificată prevedea „derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Citeşte şi: Tinerii susţin implimentarea educaţiei sexuale în şcoli

În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. În sistemul educațional românesc, educația sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar și elementul central al mai multor dezbateri ideologice.

Printre vocile care s-au opus obligativităţii educaţiei sexuale în şcoli a fost şi cea a Patriarhiei Române, care a susţinut că orele de educație pentru sănătate ar trebui să fie opționale, potrivit basilica.ro.

Citeşte şi: