Educaţie financiară în şcoli. Peste o treime din elevi spun că pun deoparte o sumă din banii primiţi de la părinți sau rude

Aproximativ 4 din 5 elevi implicați în programul-pilot „LifeLab by BCR”, program de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani, au banii proprii, arată datele unui studiu de evaluare inițială a proiectului. De asemenea, peste o treime din elevi spun că pun deoparte o sumă din banii primiţi de la părinți sau rude.

05 dec. 2022, 12:18
Educaţie financiară în şcoli. Peste o treime din elevi spun că pun deoparte o sumă din banii primiţi de la părinți sau rude

Un studiu realizat în şcolile incluse în programul – pilot LifeLab a indicat că aproape 4 din 5 elevi au bani de buzunar, iar 37% spun că pun o sumă deoparte când primesc bani. Cele mai multe sume provin de la părinți, fiind urmate de cele din partea bunicilor.

51% din elevii participanți la cercetarea din cele două școli în care se desfășoară programul-pilot primesc bursă lunară de la școală. 7% din liceeni primesc bani de la locul de muncă, în timp ce procentul acestora este mai mare cu 5% în cele două școli în care nu este programul, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi: Când intră elevii în vacanţa de iarnă 2022 şi când revin la cursuri pentru modul 3. Este cea mai lungă vacanţă din ultimii 20 de ani

Studiul arată că „aproximativ jumătate dintre elevii din școlile LifeLab primesc bani zilnic sau de câteva ori pe săptămână. Sumele pe care le primesc cu această frecvență sunt de sub 25 de lei.”

„Se poate observa că elevii din școlile de control au un comportament un pic diferit față de elevii din școlile selectate de BCR. Avem 29% dintre elevi care primesc o dată pe lună bani, un procent mai mare decât cei din școlile LifeLab. Dacă ne uităm la sumele lor, frecvența este peste 51 de lei, să zicem, 51-100 de lei. Copiii din școlile LifeLab primesc mai puțin, dar mai des, în schimb, cei din școlile de control primesc sume mai mari, cu o frecvență mai redusă”, a declarat Alexandra Vijeu, reprezentant Cult Market Research, a declarat pentru Edupedu.ro.

Citeşte şi: Vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte pentru copiii din medii defavorizate. Câți minori vor beneficia de acest ajutor

Aproximativ 9 din 10 elevi declară că economisesc, 66% dintre elevi pun o parte din banii primiți deoparte, 23% pun toată suma deoparte și doar 11% aleg să nu economisească.

Studiu_BCR_LifeLab_Raport_Evaluare_Initiala_2022