Edward Snowden a afirmat că nu are nicio şansă să aibă parte de un proces echitabil în Statele Unite

Edward Snowden, care se află la originea unor dezvăluiri despre programele de supraveghere ale Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), a apreciat joi că nu va putea să se întoarcă în Statele Unite atâta timp cât legea în baza căreia poate fi inculpat nu va suferi modificări.

RomaniaTV.net
24 ian. 2014, 08:44
Edward Snowden a afirmat că nu are nicio şansă să aibă parte de un proces echitabil în Statele Unite

„Întoarcerea în Statele Unite ar fi, în opinia mea, cea mai bună soluţie (…), dar, din păcate, aceasta este imposibil din cauza legilor actuale privind protejarea avertizorilor de integritate, care nu-i apără pe subcontractanţii din domeniul securităţii naţionale, ca mine”, a scris tânărul, refugiat în Rusia, răspunzând unor întrebări adresate pe site-ul freesnowden.is.

Edward Snowden este inclupat pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

„Legea veche de o sută de ani care a permis inculparea mea (…) nu te lasă să aperi în numele interesului public”, a scris el, răspunzând unei întrebări puse de un jurnalist pe Twitter. „Este foarte iritant, deoarece aceasta nu oferă nicio şansă de a avea parte de un proces echitabil şi nicio modalitate ca eu să revin pentru a mă apăra în faţa unui juriu”, a mai afirmat el.

„Probabil că atunci când Congresul va pune capăt programelor descrise drept ilegale de Comisia PCLOB, aleşii vor modifica şi legea privind protejarea avertizorilor de integritate şi vor pune în aplicare un mecanism pentru ca toţi americanii să poată beneficia de un proces echitabil, oricare ar fi angajatorii lor”, a scris el, referindu-se la raportul publicat joi de comisie independentă.

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a anunţat pentru postul MSNBC, joi, că el se opune graţierii lui Edward Snowden, însă este deschis pentru o „discuţie” dacă acesta din urmă este pregătit să-şi asume responsabilitatea în cazul dezvăluirilor despre programele secrete de supraveghere ale NSA.