Efect neaşteptat asupra oamenilor, după lansarea serialului The Queen’s Gambit. Interesul pentru şah a explodat

Un nou serial produs de Netflix face furori în rândul oamenilor. Acesta se află în primele opţiuni ale utilizatorilor platformei de filme şi seriale şi chiar creează dependenţă.

20 nov. 2020, 11:35
Efect neaşteptat asupra oamenilor, după lansarea serialului The Queen’s Gambit. Interesul pentru şah a explodat

The Queen’s Gambit a produs un efect neaşteptat de mare asupra curiozității și interesului oamenilor din întreaga lume față de ”sportul minții”. Astfel, Federația Internațională de Șah (FIDE) a anunțat că, în cele 10 zile următoare lansării „The Queen’s Gambit”, căutarea cuvintelor „seturi de șah” pe eBay a crescut cu 273% – adică a existat o căutare la fiecare șase secunde.

The Queen’s Gambit efect nebănuit asupra oamenilor. Aceştia devin din ce în ce mai mult interesaţi de şah

FIDE a constatat în schimb că este prea curând după lansarea din 23 octombrie a serialului pentru a spune dacă a avut vreun impact asupra numărului de oameni care au început să joace, interesul online este în creștere continuă.

“Comunitatea de șah s-a îndrăgostit de serial, deoarece descrie cu succes diferite aspecte ale șahului în toată bogăția sa: este suficient de ușor să fie distractiv de jucat, dar și suficient de complex pentru a pune o provocare.

Este un serial pentru tocilari, dar și cool și la modă. Este intens competitiv, dar plin de personaje interesante, creative și colorate. Suntem foarte fericiți că datorită acestui serial, atât de mulți oameni descoperă sau redescoperă șahul.”, a declarat pentru CNN Sport un purtător de cuvânt al FIDE.

Despre ce e vorba de fapt în serial. De unde a plecat toată ideea

În serial este vorba despre o fetiță, care ajunge o mare jucătoare de șah în ciuda evenimentelor nefeircite pe care le-a trăit în viață până acum. Ideea este de fapt produsul imaginației lui Walter Tevis. The Queen’s Gambit este al treilea roman al său ecranizat. Celelalte două cărți ecranizate sunt The Hustler (1961) și The color of money (1986).

Garry Kasparov, fost campion mondial la șah a fost consultantul serialului, pentru a asigura autenticitatea.Kasparov spune că succesul serialului „The Queen’s Gambit” va stimula și mai mult atracția globală față de joc.

“Cred că șahul este în creștere acum în America și în întreaga lume”, a declarat Kasparov pentru Christiane Amanpour de la CNN. „Dar cred că această serie va face o treabă excelentă promovându-l în continuare și mă aștept acum la un boom, deoarece ajută la respingerea imaginii jocului de șah ca ceva care te-ar putea transforma într-un tocilar”, a spus Kasparov.

Citeşte şi: Veste teribilă pentru fanii Netflix. Decizie radicală a platformei de streaming


loading...