Medicul Adrian Marinescu, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin: „Probabil va apărea destul de repede. Varianta Delta ne interesează foarte mult, apropo de impact”

Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balş, a anunţat luni că românii se vor putea vaccina din toamnă cu cea de-a treia doză, la care Pfizer şi BioNtech lucrează deja.

12 iul. 2021, 20:43
Medicul Adrian Marinescu, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin: „Probabil va apărea destul de repede. Varianta Delta ne interesează foarte mult, apropo de impact”

Declaraţia medicului Adrian Marinescu vine în contextul în care Pfizer şi BioNtech au anunţat că au dezvoltat un vaccin împotriva variantei Delta a coronavirusului şi urmează să-i verifice în curând eficienţa.

„Probabil că o să apară destul de repede. Aș face următoarea precizare. Cu o eficiență mai mare, pentru că și variantele actuale de vaccin pot fi folosite cu brio. E vorba de a crește componentele legate de eficiență și de altfel, știți bine că toate companiile producătoare, încă de la început au spus că, la un moment dat, va fi un update care se referă la exact la noile mutații. Acum vorbim de varianta Delta că ne interesează foarte tare, apropo de impact. Cât de probabil este ca această doză să fie de făcut peste tot în lume, inclusiv în România?

De ce? Pentru că vorbim de variante noi și în plus venim și cu o stabilitate mai mare legată de imunitate. Nu ar fi neapărat o problemă legată de doze, eu m-aș gândi, cum ne pregătim pentru situația mai grea și cum reușim să rămânem echilibrați și cu calm, așa cum cred că am făcut în toată pandemia, sau așa trebuia. Să ne gândim că nu contează numărul de infectări. Până la urmă, ne interesează dacă sunt cazuri severe și care presupun spitalizare”, a anunţat Adrian Marinescu, director medical Institutul „Victor Babeş” Bucureşti, la Antena 3.

Adrian Marinescu a comentat şi declaraţia controversată a medicului Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale.

Adrian Marinescu: „În ţările care au nivel crescut de vaccinare sunt infectări, dar formele severe sunt rare”

„Vă recomand să citiți integral aceste articole pentru a înțelege că atunci când recomandăm o măsura trebuie în primul rând, să apreciem raportul risc / beneficiu / eficiență. Sunt însă sceptic că decidenții vor înțelege acest lucru și cred că în continuare ne vom închina la «masca noastră cea de toate zilele».

P.S.1 Mulțumesc prietenului meu Tudor Arvinte, profesor la Facultatea de Farmacie din Geneva și cercetător în domeniul medicamentului, care mi-a semnalat unul dintre articole (de unde mi-a venit ideea acestei notițe).

P.S.2 Răzvan Constantinescu a fost printre primii în Romania care a vorbit despre inutilitatea portului exagerat al măștii. Acum este cercetat în multiple comisii de etică și de disciplină. Voi publica săptămâna viitoare punctul meu de vedere cu privire la acest subiect.

P.S.3 Deoarece eficiența vaccinului anti-COVID scade față de variantele delta și epsilon, am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega și va fi fabricat vaccinul eficient pentru toate variantele”, a scris celebrul medic pe Facebook, în data de 8 iulie.

Adrian Marinescu a declarat că nu sunt multe de comentat, iar când se va termina pandemia vom putea evalua beneficiile campaniei de vaccinare.

„Nu cred că e de comentat. Cred că vom ajunge la o concluzie clară. Şi, în momentul în care se va termina pandemia şi vom trage o linie, vom vedea ce a însemnat campania de vaccinare ca etapă. Şi putem să vedem de altfel, în ţările care au nivel crescut de vaccinare: Israel sau Marea Britanie. Acolo este exact ceea ce spuneam. Sunt infectări, dar formele severe sunt rare procentual. Este ceea ce contează. Nu ne pun viaţa în pericol. Până la urmă, de aici ar trebui să plecăm”, a spus Adrian Marinescu.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre revenirea la obligativitatea măştii