Efectele alarmante ale mâncărurilor de tip fast-food asupra copiilor. Avertismentul unui cunoscut medic român

Chirurgul Mihai Ionescu, medic specializat în chirurgia obezităţii, trage un semnal de alarmă asupra efectelor pe care le au mâncărurile de tip fast food asupra copiilor.

23 aug. 2021, 19:20
Efectele alarmante ale mâncărurilor de tip fast-food asupra copiilor. Avertismentul unui cunoscut medic român
Efectele alarmante ale mâncărurilor de tip fast-food asupra copiilor. Avertismentul unui cunoscut medic român

Efectele alarmante ale mâncărurilor de tip fast-food asupra copiilor. Medicul Mihai Ionescu explică ce se întâmplă în organismul celor care obişnuiesc să consume fast-food.

Efectele alarmante ale mâncărurilor de tip fast-food asupra copiilor

“Mâncarea de tip fast-food sau junk food este un termen generic pentru toate tipurile de alimente care sunt bogate în energie, deoarece conțin o mulțime de grăsimi, sare si zahăr, dar sunt relativ scăzute în alți nutrienți importanți precum proteine, fibre, vitamine și minerale.

Cu toate acestea, mancarea de tip fast-food este extrem de atractivă pentru majoritatea copiilor din cauza gustului, a prețului comparativ mai mic și a comodității (nu necesită preparare sau gătit). Astfel ea pare atractivă deoarece copiii nu înțeleg în mod obișnuit felul în care acest tip de mâncare le afectează negativ sănătatea lor”, explică medicul Mihai Ionescu, potrivit gândul.ro.

De asemenea, medicul a mai precizat că mâncarea de tip fast food poate cauza probleme de sănătate pe termen lung.

“Consumul des de junk food duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stimă de sine și boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, pentru copiii mai mici.

Lipsa vitaminelor precum A, C și a mineralelor precum magneziul și calciul predispune la dezvoltarea bolilor de deficit mineral și a osteoporozei, precum și a cariilor dentare datorită aportului mai mare de zahăr.

Prezența agenților coloranți alimentari periculoși și / sau a grăsimilor trans nesănătoase în multe produse de tip fast-food și problemele legate de siguranța preparării alimentelor complică adesea problema”, a mai precizat chirurgul Mihai Ionescu.

Alergii, astm sau eczeme din cauza mâncărurilor de tip fast-food

Citeşte şi O adolescentă a mâncat timp de 15 ani doar fast-food. Fata e antrenor de gimnastică şi arată fabulos: Lumea nu înţelegea de ce fac asta

Consumate mai mult de trei ori pe săptămână, alimentele de tip fast food pot cauza tulburări atopice.

„Sunt boli precum astmul, eczemele sau rinita, în timp ce severitatea astmului este cu aproape 40% mai mare la adolescenți și mai mult de 25% la copiii mai mici.

Consumul de junk food de 4-6 ori pe săptămână duce la scăderea abilităților de matematică și citire în comparație cu copiii care nu au mâncat atât de mult junk food”, explică medicul.

Medicul Mihai Ionescu mai spune că mâncarea de tip “fast-food” poate duce la performanțe academice alterate, deoarece nivelurile ridicate de zahăr urmate de scăderea bruscă a glicemiei, ce duce la niveluri scăzute de concentrare, fac dificilă îndeplinirea sarcinilor care necesită perioade îndelungate de atenție concentrată. Fluctuațiile zahărului din sânge pot duce, de asemenea, la schimbări ale dispoziției și lipsa de vigilență, reducând participarea la clasă.

„Obezitatea poate duce la scăderea stimei de sine și la depresie. Unii copii care mănâncă junk food sunt expuși riscului de a dezvolta depresie chiar și fără obezitate. La rândul său, depresia afectează parametrii de creștere și dezvoltare, performanța academică și relațiile sociale. De asemenea, rezultă un risc mai mare de sinucidere”, explică specialistul.

Medicul atrage atenţia că acizii grași esențiali lipsesc de obicei din alimentele de tip fast-food, iar acest lucru ar duce la un comportament antisocial crescut şi la hiperactivitate.

Citeşte şi Mihaela Bilic vine cu o mărturisire-bombă. Iată cum putem slăbi cu fast-food! Nutriţionistul a dezvăluit secretul!