Prof. Florian Lixandru a vorbit despre măsurile de austeritate adoptate de Guvern, care vizează modificări legislative, inclusiv în salarizare și învățământul preuniversitar. Acesta spune că, deși unele măsuri sunt necesare în contextul economic dificil, acestea nu ar trebui să afecteze calitatea actului educațional și desfășurarea procesului educativ în anul școlar 2025 – 2026. El a precizat că imspectoratele școlare vor lua măsurile necesare pentru a se încadra în noile condiții, cu speranța că impactul asuprea educației va fi cât mai redus.
Citește și: Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA PACHET de măsuri de austeritate pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea până la finalul lunii iulie 2025. Sunt vizate ANAF şi pensiile speciale!
„Măsurile de austeritate care se preconizează în Educație și efectele asupra sistemului. Știm cu toții, urmărim ce se întâmplă în spațiul nostru. E vorba de tăierea burselor de performanță, reducerea burselor de merit, creșterea normei didactice pentru profesori în medie cu două ore, reducerea sumelor pentru plata cu ora, creșterea numărului de elevi pentru fiecare clasă.
Nu discutăm acum despre necesitatea acestor măsuri pentru că întreaga țară se mobilizează pentru depășirea crizei în care se află, dar cum priviți, ca om al educației, ca decident, aceste măsuri în raport cu sistemul, cu școala, cu profesorii, cu elevii, cu ideea de performanță și cam ce efecte se preconizează pentru că deja am citit că se anunță tulburări sindicale, se anunță lucruri care nu aduc stabilitate, dar care reprezintă reacții firești în afirmarea drepturilor școlii”, a spus Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului, înainte de a fi asumate măsurile în Parlament.
„Trebuie să recunoaștem faptul că traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Am văzut și eu documentul pus în transparență de Ministrul Finanțelor, acel proiect de ordonanță de urgență care prevede a serie întreagă de modificări la mai multe acte normative, printre care și Legea salarizării și Legea învățământului preuniversitar.
Sunt propuse acolo o serie întreagă de măsuri. Îmi doresc să se adopte acele măsuri care să nu conducă la scăderea actului educațional. Sunt zone în care se pot lua măsuri, dar să nu afectăm procesul educativ pentru anul școlar 2025-2026 și să nu afectăm calitatea actului educațional.
Așteptăm să vedem cum va arăta acest document în forma aprobată de către Guvern și, în funcție de ce se impune, vom lua toate măsurile la nivelul Inspectoratului Școlar București, ca de altfel la nivelul tuturor inspectoratelor școlare județene, astfel încât să ne încadrăm în aceste măsuri care, sper eu, să nu afecteze calitatea actului educațional”, a spus prof. Florian Lixandru la emisiunea DC Edu.