Efectele măsurilor de austeritate: Zeci de mii de firme din Grecia se mută în Bulgaria

Teama de faliment şi măsurile dure de austeritate impuse de creditorii internaţionali Greciei, după semnarea acordului privind salvarea statului grec de la faliment, îi împinge pe oamenii de afaceri să îşi mute activităţile economice la vecinii lor bulgari, informează Novinite.com.

21 iul. 2015, 14:21
Efectele măsurilor de austeritate: Zeci de mii de firme din Grecia se mută în Bulgaria

Peste 60.000 de firme elene se pregătesc să se mute în Bulgaria, deoarece fondurile acestora rămân în continuare blocate în bănci şi împiedică plata furnizotilor externi. Grecii şi-au deschis deja conturi în băncile bulgare, pentru a-şi plăti furnizorii şi, de asemenea, au achiziţionat numeroase clădiri, semn clar că sunt dispuşi să îşi mute afacerile acolo.

Dealtfel, firmele din Grecia nu-şi mai deschid sedii doar în oraşele de la graniţă, ci şi în alte oraşe din Bulgaria. Asociaţia bulgară a capitalului industrial (BICA) estimează că în urma posibilei redirecţionări a firmelor din Grecia către Bulgaria va duce la crearea a cel puţin 20.000 de locuri de muncă şi ar fi cel mai uşor de realizat pentru firmele care operează în sectorul comercial, potrivit Novinite.com.

Citeşte şi BCE: Băncile din Grecia ar trebui să se redeschidă numai după ce vor fi recapitalizate

În Bulgaria, impozitul pentru corporaţii este de numai 10%, pe când în Grecia este de 29%.

Analiştii avertizează că Bulgaria este cea mai expusă la criza din Grecia. Cele patru mari bănci elene – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – deţin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%. Dacă băncile elene se prăbuşesc, depozitele clienţilor şi economiile lor ar putea fi afectate, iar Guvernul bulgar ar putea fi nevoit să intervină pentru a le salva. De asemenea, aproximativ 7% din exporturile Bulgariei merg către Grecia.