Efectele negative ale trecerii la ora de iarnă. Cum poţi limita impactul negativ asupra sănătăţii

În noaptea dintre 28 şi 29 octombrie (sâmbătă spre duminică), România va trece la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că ora 4 va deveni ora 3, lucru ce, pentru unele persoane, poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

29 oct. 2023, 07:31
Efectele negative ale trecerii la ora de iarnă. Cum poţi limita impactul negativ asupra sănătăţii

Trecerea la ora de iarnă poate perturba ritmul circadian, care este ciclul natural de somn și de trezire al corpului. Acest lucru poate duce la dificultăți în a adormi sau în a te trezi dimineața, deoarece corpul tău încă se adaptează la noul program.

România a instaurat acest sistem al schimbărilor orei în 1932, când se va schimba în prima duminica a lunii aprilie, respectiv în prima duminica a lunii octombrie, practica aceasta rămâne valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, din 1916 (între 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (între 21 mai si 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Ora de iarnă 2023. Cum vor circula trenurile după schimbarea orei
Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca o dată să vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Asta însemna că nu ar mai fi nevoie să fie dat ceasul înapoi cu o oră în fiecare toamnă. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuia să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgată de președintele Joe Biden, ceea ce încă nu s-a întâmplat, potrivit DCNews.

Ora de iarnă 2023: Ce efecte negative asupra sănătăţii are schimbarea orei

– Tulburări ale ritmului circadian: Schimbarea orei poate deranja ritmul circadian al corpului, care reglează ciclul de somn și trezire. Acest lucru poate duce la dificultăți într-o adormi sau într-o trezi dimineață.

– Somn insuficient: Oamenii pot resimți un deficit de somn după ce se trezesc la o oră mai devreme decât sunt obișnuiți, ceea ce poate duce la oboseală, iritabilitate și scăderea performanței cognitive.

– Schimbarea luminii naturale: Trecerea la ora de iarnă poate însemna că ziua devine mai scurtă, ceea ce poate afecta nivelurile de energie și starea de bine. Expunerea redusă la lumină naturală poate contribui la afectarea stării de spirit și poate cauza tulburări afective sezoniere la unele persoane.

– Impact asupra sănătății: Tulburările de somn și schimbarea programului pot afecta nivelul de energie și motivația pentru a face activități fizice.

Cum se pot reduce efectele negative ale schimbărilor orei de iarnă

– Ajustează treptat programul de somn: Cu câteva zile înainte de schimbarea orei, fiecare caută să te culci și să trezești cu 15-30 de minute mai devreme sau mai târziu pentru a-ți permite corpul să se adapteze treptat la noul program. .

– Menține un stil de viață sănătos: Continuă să te alimentezi echilibrat și să faci exerciții fizice regulate pentru a-ți menține nivelul de energie și starea de bine.

– Expune-te la lumină naturală: Încearcă să petreci timp în aer liber în timpul zilei pentru a compensa scăderea luminii naturale în timpul sezonului de iarnă. Acest lucru poate ajuta la reglarea ritmului circadian.

– Limitarea consumului de cafeină și alcool înainte de culcare: Evită consumul excesiv de cafeină și alcool înainte de culcare, deoarece pot afecta calitatea somnului.

Există şi ţări care nu au adoptat schimbarea orei

Dintre cele 192 de țări ale lumii, mai bine de 100 au refuzat să schimbe ora de pe toate continentele lumii, pornind din Africa și terminând cu Europa.

În Africa – dintre cele 54 de țări de pe continent, doar trei au decis să schimbe fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Restul de 51 nu schimbă niciodată oră.

America de Nord și de Sud – Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, dar și alte țări mai mici nu vor să treacă prin schimbarea orei.

Asia – aici, ora nu se schimbă în următoarele țări: Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord Coreea de Sud și Iraq.

Citeşte şi: Alertă meteo cod galben de vânt și averse însemnate cantitativ! Care sunt zonele vizate