Efectele nocive ale nopţilor nedormite asupra creierului

Un studiu prezentat marţi de cercetători suedezi arată cu mai multă claritate efectele nocive pe care le are o noapte albă - adică nedormită - asupra creierului, ceea ce ar trebui să-i determine pe petrecăreţii de revelion să meargă la culcare mai devreme.

31 dec. 2013, 15:45
Efectele nocive ale nopţilor nedormite asupra creierului

Specialiştii în neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sânge prelevat dimineaţa de la 15 bărbaţi tineri, cu o stare generală bună de sănătate, dintre care unii dormiseră peste noapte opt ore, iar ceilalţi deloc. La aceştia din urmă, s-a constatat o creştere cu circa 20% a concentraţiei a două molecule, enolaza specifică neuronală şi proteina S-100B, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cine are nevoie de mai mult somn, bărbatul sau femeia? Cercetătorii au răspunsul

Or, „numărul acestor molecule creşte de regulă în sânge când apar leziuni cerebrale„, a notat într-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict.

Cu alte cuvinte, „privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescenţă”, iar „o noapte cu un somn bun poate fi de importanţă critică pentru menţinerea sănătăţii creierului„, a adăugat cercetătorul suedez.

Citeşte şi Factori care nu te lasă să dormi. Învaţă cum să ai un SOMN UŞOR ca pe un NORIŞOR

Studiul ce urmează să fie publicat în revista Sleep vine după ce un altul publicat în octombrie în revista americană Science a conchis că somnul accelerează eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetătorilor de la universitatea Rochester.