Efectul Antonescu. Cum se pot pierde 2,5 MILIARDE de euro în câteva minute

Conferinta de presa de luni a lui Crin Antonescu, în care s-a răzgândit în privinţa proiectului Roşia Montana a produs României o pagubă de 2,5 miliarde. Cum? Prin cumularea pierderilor generate pe bursa, precum şi prin dispariţia sumelor pe care România le putea câştiga din redevenţe şi investiţiile de mediu.

RomaniaTV.net
09 sept. 2013, 18:03
Efectul Antonescu. Cum se pot pierde 2,5 MILIARDE de euro în câteva minute

Calculul e destul de simplu. Prin declaraţia de luni, care practic a îngropat proiectul de investiţii de la Roşia Montană, România pierde concret miliarde de dolari, din participarea la proiect, din redevenţele care puteau fi încasate şi din sumele care ar fi putut fi investite în protecţia mediului şi a patrimoniului.

Ştirea despre căderea actiunilor RMGC la bursa din Toronto cu 70% nu reprezintă o pierdere majoră doar pentru compania canadiană, dar şi pentru România. De ce? Pentru că România deţine o participaţie de 25% la acest proiect, în urma renegocierilor.

Pierderi de 1 miliard pe bursa. România are o participaţie de 25%. Preţul acţiunilor, în momentul său maxim, era de cca. 8,6 euro pe acţiune. Valoarea proiectului, cu totul, era la acel moment de cca. 4 miliarde, ceea ce înseamnă că participaţia României era de cca. 1 miliard. În urma căderii la bursă, s-a ajuns ca astăzi valoarea companiei să scadă până spre 0,7 dolari, deci cca. 100 de milioane de dolari.

Pierderi de 1 miliard din redevenţă. Calculul vine din beneficiul estimat din proiect, calculat la valoarea estimata a aurului. Astfel, calculele specialiştilor arată că România ar fi putut atrage, doar din redevenţă, separat, spre 1 miliard de dolari. Aceşti bani nu mai există, în prezent.

Pierderi de aproape 500 de milioane, din investitii de mediu si de patrimoniu din zona. Proiectul presupunea investiţii importante pentru curăţarea şi ecologizarea zonei (inclusiv pentru eliminarea cianurii existente din lacurile şi râurile din zona, ca urmare a poluării istorice). În afară de acestea, existau şi investiţii legate de biodiversitate, precum şi investiţii în patrimoniu. Cu toate, estimate în jur de jumătate de miliard.

Iata cum, dintr-o declaraţie, Crin Antonescu produce o pierdere de 2,5 miliarde. La asta ar trebui să adăugăm şi penalităţile pe care compania le va cere, de buna seamă, României. Şi care ar putea schimba radical situatia – Romania, în loc să câştige 2,5 miliarde, ar putea fi forţată să găsească şi să plăteasca 1-2 miliarde.

Liberalii reuniţi luni în şedinţa de urgenţă la Parlament au decis să nu susţină proiectul Roşia Montană depus de Guvernul Ponta. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la finalul şedinţei, că poziţia politică asumată de parlamentarii PNL este de a vota împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană.

Tot luni, compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că ia în calcul începerea demersurilor legale pentru a da în judecată statul român, pentru încălcarea tratatelor internaţionale referitoare la investiţii, în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană.