Efectul Vance! Ministrul român de Interne cere explicaţii de la CCR pentru anularea alegerilor

Ministrul adaugă, legat de comunicarea publică, că Ministerul Afacerilor Interne nu se poate substitui Consiliului Suprem de Apărarea Țării şi cere CCR să ofere lămuriri.
Filip Stan
17 feb. 2025, 20:39
Efectul Vance! Ministrul român de Interne cere explicaţii de la CCR pentru anularea alegerilor

Ministrul de Interne nu poate prelua rolul CSAT în comunicarea publică privind lucrările Consiliului, declară ministrul Cătălin Predoiu. Potrivit acestuia, fiecare instituție trebuie să își respecte atribuțiile în comunicare, iar explicațiile trebuie să vină la instituția care a emis decizia.

Ponta dinamitează bomba după discursul dur al vicepreședintelui american JD Vance: “Dacă Iohannis ar fi fost la Cotroceni, România ar fi intrat în conflict cu SUA”

„Nu Consiliul Suprem de Apărare a Țării a oprit procesul electoral și a anulat alegerile, ci e decizia Curții Constituționare. Un aspect. Doi, pentru că s-a ridicat în spațiu public chestiunea contribuției documentare a Ministerului Afacerilor Interne la lucrările Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în raport de obiectivele clasice ale Serviciului de Informație al Ministerului de Interne, aș vrea să precizez că absolut toate instituțiile componente ale Consiliului Suprem de Apărarea Țării s-au raportat la agenda acestui Consiliu și la punctul aflat pe ordinea de zi și atribuțiile lor au fost subsumate acelei agende a Consiliului”, spune ministrul de Interne Predoiu.

Ministrul adaugă, legat de comunicarea publică, că Ministerul Afacerilor Interne nu se poate substitui Consiliul Suprem de Apărarea Țării.

Întrebat cine ar trebui să vină cu detalii despre motivele anulării alegerilor prezidențiale, Predoiu a răspuns: „Instituția care a emis decizia trebuie să facă, în primul rând, acest efort de comunicare”.

Vezi și VIDEO EXCLUSIV Victor Ponta, despre discursul lui JD Vance: ”Impresia administrației Trump este că există o rețea Soros care a controlat România și vrea să își păstreze controlul făcând lucruri nedemocratice”

 

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a afirmat, luni, întrebat despre poziţionarea SUA faţă de România, în contextul îngrijorărilor după declaraţiile vicepreşedintelui american J.D. Vance, că nu există deocamdată o poziţie definitivă, sau o poziţie, pur şi simplu, a Statelor Unite faţă de România, ci există mai multe intervenţii. „Nu ne rămâne decât să lămurim lucrurile în ce ne priveşte şi să înţelegem că nu suntem într-un stadiu final pur şi simplu de reincriminări, de condamnări, există reveniri”, a afirmat Hurezeanu.

„Nu există deocamdată o singură poziţie definitivă, să zicem, sau o poziţie, pur şi simplu, a Statelor Unite faţă de România. Există mai multe intervenţii, aşa cum aţi observat la sfârşitul săptămânii trecute, pe platforma conferinţei de securitate de la Munchen, unde preşedintele J. D. Vance a avut această intervenţie care a stârnit multe semne de întrebare, multă nemulţumire. Era vorba acolo de situaţia electorală din România, de situaţia pre-electorală, dacă vreţi, din Germania, de valorile europene puse sub semnul îndoielii de către preşedintele Trump, de felul în care se comunică în democraţiile pe care domnia sa le consideră fragile în Europa”, a declarat, luni, Emil Hurezeanu, la Digi24, întrebat în legătură cu poziţionarea SUA faţă de România.

Ministrul român de Externe a spus că multe din afirmaţii „aveau mai degrabă o legătură cu o sensibilitate, uşor de înţeles, a noii administraţii americane, faţă de problema alegerilor libere şi posibil manipulate sau contrazise de realitate”.

„Administraţia Trump a trecut, ea însăşi, mai demult, prin aceste probleme şi cred că există o altfel de sensibilitate. Nu ne rămâne decât să lămurim lucrurile în ce ne priveşte şi să înţelegem că nu suntem într-un stadiu final pur şi simplu de reincriminări, de condamnări, există reveniri. De altfel, fiecare dintre militarii americani a avut o partitură distinctă. Secretarul de stat Rubio a vorbit în alţi termeni, n-a exclus posibilitatea integrării, implicării în procesul de pace a ţărilor care şi până acum au contribuit la efortul de război din Ucraina, deci şi a europeanilor. Generalul Kellogg, pe care l-am văzut chiar la începutul reuniunii de la München, joia trecută, care este un vechi şi bun cunoscător al situaţiei din ţara noastră, unul din promotorii cooperării militare şi în zona de securitate româno-americane, ne-a încurajat, susţinând sau revenind cu încurajări mai vechi, înainte de instalarea administraţiei Trump”, a declarat Hurezeanu.

Ministrul  a spus că generalul Kellog consideră România „un aliat puternic, esenţial pe plancul estic”.

„O poziţie asemănătoare a avut-o şi astăzi, după o reuniune la sediul alianţei nord-atlantice, la Bruxelles, unde, înainte de întâlnirea propriu-zisă cu ambasadorii tuturor ţărilor aliate, a ţinut să aibă o conversaţie separată cu ambasadorii României, Poloniei şi ţărilor baltice. În discuţia extinsă, cu toţi cei 33 de ambasadori, importanţa flancului estic pentru alianţă şi pentru relaţiile transatlantice a avut un loc distinct în declaraţia comună”, a mai spus Emil Hurezeanu.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”