Egipt: Noul guvern a depus jurământul

Șeful armatei egiptene, mareșalul Abdel Fattah al-Sissi, care nu își ascunde intenția de a se prezenta la alegerile prezidențiale programate în această primăvară, a depus jurământul sâmbătă, cu noul guvern, transmite AFP.

RomaniaTV.net
01 mart. 2014, 17:37
Egipt: Noul guvern a depus jurământul

Artizan al destituirii președintelui islamist Mohamed Morsi în luna iulie, mareșalul Sissi a demisionat împreună cu tot guvernul lui Hazem el-Beblawi acum aproape o săptămână, pe fondul nemulțumirilor sociale.

Noua echipă guvernamentală, condusă de Ibrahim Mahlab, unul din liderii partidului fostului președinte Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de o revoltă populară la începutul lui 2013, urmează să conducă țara înainte de alegerile prezidențiale. Mareșalul, noul și popularul om forte al țării, este considerat favorit, deși nu și-a anunțat oficial candidatura. Ca să fie eligibil, Sissi, desemnat din nou ministru al Apărării și vice-premier, va trebui să demisioneze din guvern și să părăsească sau să se pensioneze din armată.

Potrivit experților, remanierea guvernamentală i-ar da ocazia candidatului Sissi să beneficieze în campanie de un executiv cu bilanț pozitiv, în timp ce echipa lui Beblawi și-a părăsit poziția pe fondul agravării crizei economice, a grevelor în diferite sectoare și a atentatelor repetate.

Ibrahim Mahlab, inginer născut în 1949, a condus întreprinderea guvernamentală Arab Contractors, una din cele mai importante firme de construcții din Egipt. A fost membru al Senatului în regimul Mubarak, fiind unul din liderii Partidului Național Democrat (PND). Marți, când a fost nominalizat premier, Mahlab a promis să se ocupe de dosarele economice și de securitatea din țară, unde au loc aproape zilnic, din iulie, atentate împotriva forțelor de ordine.

De la înlăturarea lui Mohamed Morsi, primul președinte al țării ales democratic, polițiștii și militarii reprimă cu violență manifestațiile suporterilor săi islamiști. Potrivit Amnesty International, circa 1.400 din aceștia au murit și alte mii sunt închiși.