Egiptul ţine în continuare sub sechestru nava Ever Given, care a blocat şase zile Canalul Suez. Autorităţile au anunţat o nouă sumă pentru despăgubiri

Egiptul şi-a redus semnificativ pretenţiile vizavi de despăgubirile pentru nava Ever Given, care a blocat aproape o săptămână traficul în Canalul Suez. Astfel, Autoritatea Canalului Suez (SCA) cere acum 550 de milioane de dolari, aproape jumătate faţă de suma solicitată iniţial pentru despăgubiri.

24 mai 2021, 17:27
Egiptul ţine în continuare sub sechestru nava Ever Given, care a blocat şase zile Canalul Suez. Autorităţile au anunţat o nouă sumă pentru despăgubiri

Autoritatea Canalului Suez a solicitat inițial despăgubiri în valoare de 916 milioane de dolari de la firma japoneză Shoei Kisen, care deține nava, şi a sechestrat nava port-container în așteptarea sumei cerute. ”După ce compania care este proprietarul navei ne-a informat că valoarea mărfurilor transportate era de 750 milioane de dolari, am decis, din respect, să ne reducem valoarea despăgubirilor la 550 milioane de dolari„, spune acum şeful Autorităţii Canalului Suez, amiralul Ossama Rabie, preluat de AFP.

Suma de 916 milioane de dolari fusese stabilită de autoritățile de la Cairo pe baza unei estimări preliminare care ar fi arătat că marfa de la bordul navei Ever Given se ridica la trei miliarde de dolari, a mai precizat amiralul Rabie.

Citeşte şi Bărbatul care a muncit aproape neîntrerupt şase zile să deblocheze Canalul Suez a trăit momente dramatice. Tot timpul i-a fost teamă că nava se va prăbuşi peste el

Nava Ever Given, sub pavilion panamez, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat în luna martie pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie. Autorităţile egiptene au declarat că nu vor elibera nova-container, decât în condiţiile în care proprietarii vor plăti compensaţiile financiare.

Canalul Suez este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume şi leagă Marea Mediterană de Marea Roşie şi de căile de transport către Asia. În prezent, acesta are o lungime de 190 de mile, o adâncime de 24 de metri şi o lăţime de 203 de metri.

Citeşte şi Cum a decurs salvarea navei care a blocat Canalul Suez. Imagini impresionante de la operaţiune