Elena Băsescu: Guvernul Ponta face tot posibilul pentru a opri lupta împotriva corupţiei

Guvernul Victor Ponta pune piedici în calea justiţiei şi face tot posibilul pentru a opri lupta anticorupţie, a declarat Elena Băsescu, în cadrul unei cuvântări în plenul Parlamentului European.

10 dec. 2013, 07:51
Elena Băsescu: Guvernul Ponta face tot posibilul pentru a opri lupta împotriva corupţiei

„Vreau să atrag atenţia că Guvernul socialist din România continuă să pună piedici justiţiei şi luptei împotriva corupţiei”, a spus Elena Băsescu în plenul Parlamentului European.

În sprijinul afirmaţiilor sale, europarlamentarul a prezentat cifrele bugetelor aprobate de Parlament pentru principalele instituţii care gestionează justiţia în România. Scăderea cea mai mare, de peste o treime din bugetul alocat anului 2013, s-a produs în cazul Agenţiei Naţionale de Integritate, dar nu au fost scutite nici Ministerul Justiţiei, care a pierdut 3,15% din buget,  sau Ministerul Public, care a pierdut 5,60% din cât a avut în 2013.

Decizia USL de a scădea nivelul finanţării ANI şi, indirect, al DNA vine în contextul în care 2013 a fost cel mai bun an al celor două instituţii, făcându-se progrese importante în lupta împotriva marii corupţii. Astfel, ANI a ajuns, la sfârşitul lui septembrie 2013, la 269 de decizii definitive de incompatibilitate şi sunt demarate alte câteva mii de dosare, iar DNA a finalizat mai multe rechizitorii pentru oameni aflaţi la vârful ierarhiei politice din România.

„Bugetul pe 2014 aduce scăderi semnificative pentru principalele instituţii din domeniul justiţiei: Agenția Națională de Integritate va pierde 10,3 milioane de lei faţă de anul acesta, mai exact 34,2%, contrar recomandărilor Comisiei Europene din MCV; bugetul Ministerului Justiţiei scade cu 94 de milioane de lei faţă de anul trecut, iar al Ministerului Public scade cu 41 de milioane de lei faţă de 2013”, a arătat Elena Băsescu.

Astfel, este clară tendinţa USL de a împiedica lupta împotriva corupţiei, având în vedere că Guvernul Ponta are în componenţa sa un ministru cu dosar trimis în instanţă pentru fraudă la referendumul din vara lui 2012, în persoana lui Liviu Dragnea. Mai mult, acelaşi guvern are şi mai mulţi foşti miniştri (Victor Paul Dobre, Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely), care au dosarele blocate în Parlament.

„Guvernul Ponta are un ministru trimis în judecată de DNA şi mai mulţi deputaţi şi senatori sunt protejaţi de Parlament, prin decizii ale majorităţii USL”, şi-a încheiat Elena Băsescu argumentaţia privind intenţia Puterii de la Bucureşti de a limita efectele luptei anticorupţie.

VEZI SI: Băsescu: Ponta este un premier profund corupt, încearcă să-şi ascundă corupţia sub acuzaţii