Elena Udrea rămâne în arest până la extrădare. Judecătorii din Bulgaria i-au respins apelul

Elena Udrea rămâne în arest până la pronunţarea sentinţei pe cererea autorităţilor române de extrădare. Între timp, senţinţa în procesul de extrădare în România a fost amânată pentru data de 19 aprilie.

14 apr. 2022, 11:50
Elena Udrea rămâne în arest până la extrădare. Judecătorii din Bulgaria i-au respins apelul

Elena Udrea se află în prezent în arest în Bulgaria, iar judecătorii au decis să rămână în arest până când se va da sentinţa în procesul privind extrădarea sa în România. Udrea a solicitat prin intermediul avocatului o măsură preventivă mai blândă, cum ar fi arestul la domiciliu, dar judecătorii i-au respins cererea.

Magistrații consideră că fostul ministru ar putea fugi din țară, astfel încât au hotărât măsura cea mai aspră până la extrădare.

Între timp, sentinţa în procesul de extrădare a Elenei Udrea, care a primit în România o condamnare de 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, a fost amânată pentru 19 aprilie.

„Nu doresc să fiu predată autorităților române!”, i-a spus Elena Udrea judecătorului bulgar miercuri în sala de judecată.

Citește și Cum încearcă Elena Udrea să scape de arest în Bulgaria. Ce demersuri a făcut avocatul

Avocatul Tudorel Toader spune că nu are mari speranțe că justiția din Bulgaria va lua vreo hotărâre care să îi fie favorabilă Elenei Udrea.

„La ce să ne așteptăm noi e una, la ce pare că se întâmplă e altceva. Ceea ce se întâmplă pare a fi altceva. Eu am fost avocat al Elenei Udrea care m-a solicitat punctual la termenul de judecată al Constestației în anulare depusă pe 23 noiembrie 2018. Eu am fost solicitat pentru a explica aplicabilitatea deciziilor CCR în raport cu decizia CJUE. Concluziile pe care le-am depus eu acolo pe 32 de pagini erau în sensul că  decizia CJUE nu avea o aplicabilitate în cauză. Acolo vorbește CJUE despre eventualul risc sistemic se stabilește de legiuitor, nu de judecător. În al doilea rând dacă există riscul prescripției penale. Mai ceva. Am învățat cu toții despre iun principiu al egalității legii, bună sau rea, să ni se aplice tuturor. În cazul Elenei Udrea am învățat cu toții despre  principiul egalității legii. În cazul despre care vorbim, au mai fost alte șase cauze pe rolurile instanțelor. Celelalte șase cazuri au fost admise și se judecă în apel, în cazul Elenei Udrea se aplică decizia CJUE, nu deciziile CCR. Eu nu îmi pun mari speranțe în decizia din Bulgaria. Are apelul în recurs din data de 16, care are mari șanse să fie admis”, a declarat Tudorel Toader, la România TV.

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a fost reţinută joia trecută în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore.

Poliţia bulgară a fost informată că Elena Udrea a fost găsită vinovată de comiterea unor infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.

Citeşte şi: Imagini cu arestul din Bulgaria unde este reţinută Elena Udrea. Când află dacă va fi sau nu extrădată FOTO

Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o pe Elena Udrea vinovată de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor parlamentare din 2012, confirmând propria decizie din 2018, care a fost ulterior anulată de Curtea Constituţională din cauza unei nereguli.

Cu toate acestea, Udrea nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru pronunţarea hotărârii, alegând să plece din ţară cu maşina prin vama Giurgiu spre Bulgaria. Potrivit Poliţiei de Frontieră, plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât la momentul ieşirii din ţară nu existau pe numele ei restricţii de circulaţie şi Instanţa Supremă nu anunţase sentinţa.

Este a doua oară când Udrea pleacă din ţară înainte să primească o condamnare. În 2018, Udrea a fugit în Costa Rica. A fost găsită de Interpol şi extrădată în România un an mai târziu. La întoarcere, fostul ministru nu a fost încarcerat, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie.