Elena Udrea petrece Paştele în arest în Bulgaria, departe de fiica ei. Cum vrea fostul ministru să evite extrădarea din România

Judecătorii din Bulgaria au decis, marţi, ca Elena Udrea să fie extrădată în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs. Asta înseamnă că fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului petrece sărbătorile pascale în arest în Bulgaria, iar după va încerca din nou să convingă instanţa să nu o extrădeze în România.

22 apr. 2022, 12:00
Elena Udrea petrece Paştele în arest în Bulgaria, departe de fiica ei. Cum vrea fostul ministru să evite extrădarea din România

Elena Udrea petrece Paştele în arest în Bulgaria departe de fetiţa ei, Eva Maria. Este primul an în care cele două vor fi despărţite de Paşte. Fostul ministrul al Dezvoltării şi Turismului nu a reuşit să-i convingă pe judecătorii bulgari să o plaseze în arest la domiciliu până la pronunţarea sentinţei în procesul privind extrădarea sa în România pentru executarea pedepsei de 6 ani în dosarul Gala Bute. Mai mult, instanţa bulgară a anunţat marţi că a admis cererea autorităţilor române de extrădare a Elenei Udrea. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de cinci zile, la Curtea de Apel de la Sofia.

Cum şi când va fi adusă Elena Udrea în România

Elena Udrea va fi adusă în ţară după ce hotărârea unei instanţe bulgare privind extrădarea sa rămâne definitivă, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat Lucian Bode, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.

Citeşte şi: Ce avere are Elena Udrea şi cât trebuie să plătească despăgubiri după condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute

Elena Udrea are de ispăşit o condamnare la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Procurorii DNA au acuzat-o că a coordonat un sistem prin care anumite persoane ar fi primit bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Dezvoltării.

În 7 aprilie, ÎCCJ a respins recursul în anulare. Doar că fostul ministru al Turismului nu a ajuns în închisoare. Elena Udrea a plecat din ţară chiar în ziua verdictului, trecând în Bulgaria prin vama Giurgiu, unde a fost şi arestată ulterior, după ce poliţiştii români o căutaseră iniţial la domiciliul său din Bucureşti.