Elena Udrea scapă de cel mai grav dosar, Hidroelectrica. Faptele s-au prescris

Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, după ce speța a fost închisă din cauza prescripției, în urma deciziei CCR, conform portalului instanțelor. Instanța a dispus confiscarea a 3,4 milioane de euro. În speță mai era inculpat și jurnalistul Dan Andronic față de care, de asemenea, a încetat procesul penal tot în baza deciziei CCR privind prescripția.

11 apr. 2023, 11:12
Elena Udrea scapă de cel mai grav dosar, Hidroelectrica. Faptele s-au prescris

Fostul ministru Elena Udrea se află în pușcărie fiind condamnat definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție a ținut cont de decizia CJUE din 21 decembrie 2021 potrivit căreia în dosarele cu fonduri europene și corupție nu trebuie să țină cont de deciziile CCR privind așa zisa nelegală compunere a completurilor de 3 și 5 judecători de la ÎCCJ, dacă există riscul prescrierii faptelor. În dosarul Hidroelectrica, Curtea de Apel București a respins cererea DNA de sesizare a Curții de Justiție a UE.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea era acuzată de procurorii DNA că ar fi primit de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ, potrivit G4Media.

Udrea mai are o condamnare de 8 ani în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă această sentință nu este definitivă.

Citeşte şi: Instanţa consideră numele inculpaţilor din dosarul şpăgilor de la Aeroportul Otopeni mai importante decât faptele în sine. Cum motivează judecătorul lăsarea în libertate a inculpaţilor

„Solutia pe scurt: În temeiul art.250 ind.2 Cod de procedură penală, menţine măsura asiguratorie a popririi luată faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA prin ordonanţa din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi măsura sechestrului asigurator instituită faţă de aceeaşi inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală.

În temeiul art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art.272 alin.1 şi 2 şi art.275 alin.6 Cod de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului din oficiu, în cuantum de 340 lei, se acoperă din sumele avansate din fondul Ministerului Justiţiei. Executorie. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Respinge cererea de suspendare a judecăţii, formulată de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, în temeiul art.413 alin.1 ind.1 coroborat cu art.2 din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14.03.2023. Pe fondul cauzei, amână pronun?area la data de 11.04.2023
Document: Încheiere – Amânare ulterioară a pronunţării    14.03.2023”, conform portal.just.ro.

Citeşte şi: Avocatul lui Dan Diaconescu cere ca dosarul fostului realizator să fie mutat la Parchetul General