Eleva din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală este în comă. Medic: ”Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”

Eleva din Cluj care s-a înecat cu un jeleu în timpul orelor este în stare critică la spital. Medicii se chinuie să îi salveze viața fetei care este acum în comă. Până la sosirea echipajului de pe ambulanță fata a fost resucitată de medicul de familie din localitate și de asistenta școlii.

27 apr. 2023, 12:28
Eleva din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală este în comă. Medic: ”Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”

Eleva care s-a înecat cu un jeleu în sala de clasă este în comă profundă și respirația ei este susținută prin ventilație mecanică, a declarat dr. Daniela Dreghiciu de la Spitalul de Copii Cluj-Napoca pentru Știrile ProTv. Copila a ajuns în stare foarte gravă la UPU Cluj după ce a mâncat jeleuri, iar unul i-a rămas în gât. În școală nu există cabinet medical, un învățător care a încercat să o salveze nu a reușit, primul echipaj care fost trimis în ajutor nu avea medic și abia când a a ajuns a doua salvare a fost scos jeleul.

Citește și: Pacienta de 250 de kg plimbată între spitale la Botoșani și umilită de cadrele medicale a murit

„Era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase. Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare. Găsiți informații pe internet. Vă stăm și noi la dispoziție. A devenit un obicei să ținem cursuri de prim ajutor în școli, dar putem extinde astfel de activități și în alte instituții”, a declarat dr. Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla, pentru Gherla Info.

Citește și: Nouăzeci de copii implicaţi într-un accident cu două autocare la Hula Bradului. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie VIDEO