Eleva din Sălaj a murit din cauza unei malformaţii coronariene cu infarct miocardic

Medicii legişti au stabilit, marţi, în urma autopsiei, cauza decesului elevei de 16 ani din Sălaj căreia i s-a făcut rău la ora de sport. Fata a suferit un infarct miocardic pe fondul unei malformaţii coronariene.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 08:44
Eleva din Sălaj a murit din cauza unei malformaţii coronariene cu infarct miocardic

Costel Siserman a declarat, miercuri, că în cazul fetei din judeţul Sălaj a fost vorba despre o moarte neviolentă.

„Cauza decesului a fost o malformaţie coronariană cu infarct miocardic anterior extins. Trupul acesteia a fost eliberat familiei pentru înmormântare”, a spus şeful IML Cluj.

Potrivit sursei citate, fata făcuse sport, dar nu de performanţă, iar în cazul consultaţiilor medicale uzuale puteau să nu apară modificări din care să reiasă că ar avea vreo malformaţie coronariană.

Eleva de clasa a IX-a din Jibou a leşinat, marţi, la ora de sport, în timp ce susţinea proba de rezistenţă, iar potrivit unor surse medicale fata a făcut un stop cardio-respirator. Ea a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Orăşenesc din Jibou, iar medicii de acolo au decis transferarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, întrucât se afla în stare gravă, fiind inconştientă.

Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, eleva era ţinută în viaţă de aparate, fiind intubată. Fiind vorba de un stop cardio-respirator, s-a decis tranferarea fetei la o clinică din Cluj-Napoca. Ea a fost transportată în stare gravă şi internată la Clinica Medicală nr. II din Cluj-Napoca, unde a murit în noaptea de marţi spre miercuri.

Liviu Hodiş, profesorul de sport al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou – unde eleva a absolvit cursurile gimnaziale – a declarat că fata participase, în ciclul şcolar gimnazial, la numeroase competiţii sportive de cros – proba de rezistenţă, obţinând diplome şi premii, şi a făcut parte din lotul de la Clubul Sportiv Şcolar Zalău.

„Adolescenta mi-a fost elevă la orele de sport, la Şcoala Gimnazială «Lucian Blaga» din Jibou. Din clasa a V-a până în clasa VIII-a a participat la multe competiţii sportive de cros – proba de rezistenţă, obţinând foarte multe diplome şi premii. De asemenea, fata a făcut parte din lotul de la Clubul Sportiv Şcolar Zalău. Nu ştiu care ar fi cauzele decesului, mai ales că, înainte de fiecare competiţie, fata a fost supusă analizelor medicale şi a participat la competiţii doar cu avizul medicului”, a declarat Liviu Hodiş.

Hodiş a spus că nu ştie motivele pentru care, după clasa a VIII-a, eleva nu a mai participat la competiţii de cros.

Pe de altă parte, Daniel Mureşan, directorul Grupului Şcolar „Octavian Goga” din Jibou, unde fata era elevă în clasa a IX-a, a spus că în fişa medicală a elevei în vârstă de 16 ani nu erau menţionate afecţiuni/antecedente medicale care să fi favorizat leşinul, deşi fata ar mai fi avut stări de leşin, în anii anteriori, tot în timpul unor ore de sport.

Eleva în vârstă de 16 ani locuia cu bunica şi cu cele două surori mai mici (clasa a II-a şi clasa a V-a), ambii părinţi lucrând în Italia.

Conducerea Grupului Şcolar „Octavian Goga” din Jibou va deschide o anchetă în acest caz. Referitor la această anchetă, şeful ISJ Sălaj a declarat că ea va ţine cont de „certificatul medico-legal, de antecedentele cadrului didactic, de atitudinea părinţilor şi de toţi factorii care au condus la această tragedie”.