Elevii au, din nou, drept de vot în Consiliul de administraţie al şcolilor

Elevii şi-au recâştigat dreptul de vot în Consiliul de administraţie al şcolii în care studiază. Propunerea iniţiată de Asociaţia Elevilor din Constanţa şi adoptată de Senat la jumătatea lunii aprilie, a fost publicată, marţi,  în Monitorul Oficial.

06 mai 2015, 08:01
Elevii au, din nou, drept de vot în Consiliul de administraţie al şcolilor

La alineatul (2) al articolului 96 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se introduce litera d), cu următorul cuprins: „în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani„, se arată în Monitorul Oficial.

Această lege reprezintă un act reparatoriu, care redă elevilor un drept necesar într-o societate democratică, acela de a participa la procesul de luare a deciziilor în cadrul unităţii de învăţământ„, a declarat Constantin-Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, potrivit adevarul.ro.

Până în anul 2011, când a intrat în vigoare actuala Lege a Educaţiei, elevii erau reprezentaţi în Consiliul de administraţie. Odată cu adoptarea Legii Educaţiei, elevilor le-a fost luat dreptul de vot, devenind observatori, iar după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014, reprezentantul elevilor a devenit din observator, observator ocazional, elevii nemaifiind reprezentaţi în procesul de luare a deciziilor în cadrul unităţii de învaţământ.