Elevii care învaţă în şcolile şi liceele private vor avea transport GRATUIT pe tot parcursul anului. Legea, promulgată de preşedinte

Legea prin care elevii din învăţământul preuniversitar privat vor beneficia de transport public gratuit pe tot parcursul anului calendaristic a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 14:48
Elevii care învaţă în şcolile şi liceele private vor avea transport GRATUIT pe tot parcursul anului. Legea, promulgată de preşedinte

Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL-x 344/10.06.2020), transmite News.ro.

Actul normativ a modificat şi completat Legea Educaţiei naţionale 1/2011. Astfel, elevii din învăţământul preuniversitar privat vor beneficia de servicii de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Maşina personală redevine mijlocul de transport preferat în pandemie

Legea a fost adoptată de Senat, pe data de 7 octombrie, în calitate de cameră decizională.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri pentru asigurarea gratuităţii transportului local şi judeţean pentru elevi, menţionandu-se că acesta se realizează prin subvenţionarea de către unitatea administrativ-teritorială care a delegat/gestionează serviciul public către operatorul de transport. De asemenea, se garanteaza dreptul la gratuitate şi elevilor din învăţământul privat”, se arată în raportul Comisiei de Învăţământ a Senatului.

Controale la metrou şi în mijloacele de transport de suprafaţă după ce Bucureştiul a intrat în scenariul roşu

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, se arată în legea adoptată de Senat.

Transportul pentru elevi va fi decontat

Pentru a asigura transportul gratuit elevilor, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.

„Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007. Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, se arată în actul normativ.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de parlamentari de la PSD, PMP şi UDMR.


loading...
Partenerii noștri