Elevii de liceu învață din manuale că România NU este în Uniunea Europeană. Cum este posibil

România a devenit membru UE pe 1 ianuarie 2007, cu toate acestea elevii de liceu învață din manualele de istorie incluse în programa școlară 2020-2021 că țara noastră încă se află în curs de aderare.

26 ian. 2021, 14:24
Elevii de liceu învață din manuale că România NU este în Uniunea Europeană. Cum este posibil

Cu toate că România este stat membru UE de 14 ani, elevii de liceu învață din manuale că România NU face parte încă din Uniunea Europeană. Totul dintr-o lipsă totală de atenție a persoanelor care au retipărit manuale vechi de peste un deceniu, fără a actualiza informațiile.

Aderarea României la Uniunea Europeană este un lucru esențial pe care elevii de liceu trebuie să îl cunoască în momentul în care absolvă, însă elevii clasei a XI-a învață din manuale faptul că Uniunea Europeană are doar 25 de state membre, iar România și alte state sunt în curs de aderare.

Citește și: Prefectura Bucureşti a anunţat GREŞIT până la ce oră pot rămâne deschise restaurantele. Eroare a fost modificată după 3 zile

În prezent, din Uniunea Europeană fac parte 27 de state, Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020.

Elevii de liceu învață din manuale că România NU este în Uniunea Europeană. Aspectul a fost adus în atenția opiniei publice de europarlamentarul Victor Negrescu, care, la rândul său, acesta a fost sesizat de un elev de clasa a XI-a.

”România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață copiii noștri. Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE.

Am comandat manualul, am constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021 (https://www.edu.ro/manuale-scolare) și am decis că solicit public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar. Propun cu această ocazie rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

Un document concret va ajunge în cel mai scurt timp la Ministerul Educației și mă angajez, ca împreună cu colegii mei din zona universitară și toți cei interesați, să începem să realizăm un suport de curs și un program de educație despre UE adaptat copiilor din ziua de astăzi” , este mesajul postat de Victor Negrescu pe Facebook.