Elevii nu vor avea manuale noi la început de an şcolar. Anunţul făcut de Bogdan Cristescu: „Vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut”

Elevii nu vor avea manuale noi la început de an şcolar. Informația a fost confirmată într-o dezbatere online, organizată de Coaliția pentru Educație, de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu.

29 iul. 2022, 22:19
Elevii nu vor avea manuale noi la început de an şcolar. Anunţul făcut de Bogdan Cristescu: „Vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut”
Elevii nu vor avea manuale noi la început de an şcolar

Elevii nu vor avea manuale noi la început de an şcolar. Cele de pe care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004, din urmă cu 18 ani, nefiind schimbate nici anul acesta, deși acești elevi care au acum 15-16 ani sunt născuți în anii 2006-2007, iar ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial.

Elevii nu vor avea manuale noi la început de an şcolar

Bogdan Cristescu a precizat că profesorii de liceu vor primi un nou set de repere metodologice și le-a reproșat cadrelor didactice faptul că reperele metodologice de anul trecut, cele pentru clasa a IX-a, „au avut 12.000 de descărcări la toate disciplinele și credeți-mă că a fost muncă de o vară pentru sute de colegi”. Reperele metodologice sunt ghiduri pentru profesori de corelare a programelor vechi, cele din anii 2000, cu ceea ce au făcut deja elevii în ciclul gimnazial, pe curriculumul reformat.

Citeşte şi: Dezastru în Educaţie, DOCUMENT: 20% dintre elevi se află în zona de risc, 50% se află în zona de performanţă limitată

Cristescu a mai spus că „planul este” ca examenele, printre care și cel de Bacalaureat, „să rămână la fel până în 2027”. „S-a spus de la bun început această problemă: intră din 2027 pentru că este cinstit ca un elev, când intră în clasa a IX-a, să știe cum va da examenul. Deci, implicit până în 2027 Bacalaureatul nu se poate schimba pentru că nu este fair să schimbi în cursul jocului. Este iarăși foarte adevărat faptul că nu avem manuale adaptate, manualele sunt din 2004 și că, spunem – și sper să nu mi-o luați în nume de rău, dar vorbesc între colegi – „nu am avut decât reperele”.

Aș fi de acord cu dumneavoastră dacă aceste repere ar fi fost descărcate de toți colegii. Au avut 12.000 de descărcări la toate disciplinele și credeți-mă că a fost muncă de o vară pentru sute de colegi. Nu ne vom lăsa dezamăgiți de asta. Și anul acesta le vom face, pentru că este foarte-foarte important. Dar nu trebuie să uităm că programa școlară este în vigoare și că programa școlară pentru liceu este fundamentată, construită tot pe competențe.

Aceste repere doar aduc și arată transferul de la gimnaziu spre ceea ce este la liceu. Dar ca să răspund foarte scurt: nu putem schimba în timpul jocului, examenele, ideea, planul este să rămână la fel până în 2027”, a declarat Bogdan Cristescu, potrivit Edupedu.ro.