Elevii români chiulesc mai puţin decât cei din alte ţări, iar dascălii români se simt cel mai bine pregătiţi

Sistemul de învăţământ din România are mare nevoie de o reformă care să-l salveze de la colaps. Însă, potrivit unui studiu internaţional făcut pe educaţie, se pare că ţara noastră stă chiar mai bine la unele capitole, faţă de alte state. Astfel, în România, actele de vandalism şi agresiunile între elevi sunt la un nivel mai scăzut decât în alte ţări, iar elevii români copiază şi absentează nemotivat mai puţin decât cei din alte ţări. Vezi mai jos şi alte concluzii ale Studiului Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare TALIS 2013, desfăşurat în 34 de ţări.
Iulian Tudor
02 apr. 2015, 16:17
Elevii români chiulesc mai puţin decât cei din alte ţări, iar dascălii români se simt cel mai bine pregătiţi

Conceptul de „atmosferă” în unitățile de învățământ nu este unul nou. Relevanța și importanța acestuia au fost recunoscute de peste 100 de ani. Totuși, în ultimele trei decenii, cercetătorii și profesorii au recunoscut influența atmosferei din unitatea de învățământ asupra altor aspecte sau participanți din procesul de învățare. Atmosfera din unitatea de învățământ include calitatea vieții în cadrul unității de învățământ precum și factori cum ar fi: siguranța personală (hărțuirea sau abuzul verbal ori fizic asupra cadrelor didactice sau elevilor); întârzierea la școală, absenteismul cadrelor didactice sau elevilor; comportamentul infracțional (vandalism sau posesie ori folosire de droguri și alcool); și discriminarea. Dar atmosfera din unitățile de învățământ include, de asemenea, cultura generală a școlii în termeni de calitate a relațiilor dintre angajați și dintre angajați și elevi, precum și nivelurile existente de cooperare, respect și colaborare.

Absenteismul şi întârzierea elevilor la şcoală sunt factorii negativi care se regăsesc preponderent în cele 34 de ţări care au participat la Studiul Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare TALIS 2013. Din datele comunicate în cadrul studiului, rezultă că întârzierea la şcoală este apreciată la 29% în România, faţă de 52% media internaţională, absenţele nemotivate – 30%, faţă de 39% media europeană, copiatul – 5%, faţă de 13%, actele de vandalism şi furturile – 2%, faţă de 4%, intimidarea sau agresiunea verbală între elevi – 9%, faţă de 16%, rănirea fizică provocată de violenţele între elevi – 1%, faţă de 2%, intimidarea sau agresiunea verbală asupra profesorilor sau personalului – 0%, faţă de 3%, şi deţinerea sau consumul de droguri şi de alcool – 0%, faţă de 1% media internaţională.

În ceea ce priveşte calitatea relaţiei elev-profesor, 98% dintre directorii din ţările participante la studiu au raportat relaţii bune între profesori şi elevi. De asemenea, între 91% şi 96% dintre profesori au raportat relaţii pozitive cu elevii din şcolile în care îşi desfăşoară activitatea. O variaţie a fost înregistrată doar în ceea ce priveşte ajutorul suplimentar acordat elevilor. Mai puţin de opt din zece dascăli au raportat faptul că elevii primesc sprijin suplimentar dacă au nevoie, în Brazilia (77%), Coreea (77%), Mexic (72%) şi Suedia (74%).

Profesorii din România, cel mai bine pregătiți

În România, 82% dintre profesori declară că educația lor formală a inclus practica la clasă pentru toate disciplinele pe care le predau, ceea ce situează România printre primele țări în ceea ce privește formarea inițială a profesorilor.

În general, cadrele didactice constată că educația lor formală le-a pregătit bine pentru activitatea lor. În medie la nivel internațional, 93% dintre cadrele didactice declară că sunt pregătite bine sau foarte bine pentru a preda conținutul disciplinelor alese, iar 89% se consideră bine sau foarte bine pregătite în ceea ce privește pedagogia și componenta practică a disciplinelor pe care le predau.

Conform propriei lor percepții, profesorii din România, alături de cei din Malaysia, se simt cel mai bine pregătiți dintre profesorii din țările participante la studiu (99,8% dintre profesori se simt bine sau foarte bine pregătiți în ceea ce privește conținutul disciplinei predate, 98,5% dintre profesori se simt bine sau foarte bine pregătiți în ceea ce privește pedagogia disciplinei predate). Aceste procente sunt peste mediile la nivel internațional, de 93,2% în ceea ce privește conținutul disciplinei predate, respectiv 88,9% în ce privește pedagogia disciplinei predate.

Conform propriei lor percepții, profesorii din Finlanda și Japonia se simt cel mai slab pregătiți în aceste domenii (spre exemplu, doar 72% dintre profesorii din Finlanda se declară bine sau foarte bine pregătiți în ceea ce privește conținutul disciplinei predate, și 64% se declară bine sau foarte bine pregătiți în ceea ce privește pedagogia disciplinei predate)

75% din profesorii români predau în şcoli cu materiale didactice insuficiente

Aproximativ 75% dintre profesorii din România predau în unităţi de învăţământ în care directorii au raportat lipsa de materiale pedagogice, computere şi acces la internet pentru a avea un învăţământ de calitate, potrivit studiul TALIS. Un procent similar cu al României privind materialele didactice din şcoli a fost înregistrat şi în Slovacia, aproximativ 75% dintre cadrele didactice desfăşurând activitatea în unităţi de învăţământ în care directorii au raportat un deficit în acest sens.

Studiul mai arată că între 26% şi 38% dintre cadrele didactice din ţările participante la această analiză îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ în care directorii au raportat lipsa materialelor pedagogice, a computerelor sau programelor pentru computer utilizate în procesul de predare, a accesului la internet şi a materialelor pentru biblioteci.

Sprijinul acordat profesorilor în dezvoltarea profesională

Studiul TALIS a urmărit și aspecte legate de dezvoltarea profesională, care se referă la activitățile prin care se urmărește îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor profesorilor și au ca scop final îmbunătățirea activității la clasă.
Programele de dezvoltare profesională pot fi furnizate fie ca programe formale (cursuri, seminarii etc.), fie informal, spre exemplu prin activități de colaborare între profesori.

În medie, în România, aproape 20% dintre cadrele didactice își desfășoară activitatea în unități de învățământ în care directorii au raportat disponibilitatea programelor de integrare formală pentru toate cadrele didactice nou venite în unitatea de învățământ și 22% își desfășoară activitatea în unități de învățământ în care programele de integrare sunt disponibile doar pentru cadrele didactice debutante. În total, 65% dintre profesori își desfășoară activitatea în unități de învățământ cu programe de integrare informale.

În Japonia, Malaysia și Singapore, participarea la programele de integrare este largă, 80% sau mai multe dintre cadrele didactice raportând participarea în cadrul unui program de integrare formală.

România se numără printre țările cu cele mai mari rate de participare la activitățile de integrare informală (aproape 60%), alături de Bulgaria, Coreea, Malaysia, Polonia și Singapore.

Datele empirice arată că elevii cărora le predau cadre didactice ce beneficiază de asistență de integrare au rezultate mai bune decât cei cărora le predau cadre didactice care nu au beneficiat de această asistență.

91% dintre profesorii din ţările participante la studiu sunt satisfăcuți profesional

În medie, 91% dintre profesorii din ţările participante au declarat că sunt în general satisfăcuți profesional, 93% dintre profesori au declarat că sunt mulţumiți cu performanţa lor în şcoala actuală, 84% ar recomanda școala lor ca pe un loc de muncă bun, iar 90% spun că ei se bucură că lucrează în şcoala actuală. În România, procentajele au valori destul de apropiate de mediile la nivel internațional.

 

Studiul Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare TALIS 2013 s-a desfăşurat sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi este cel mai mare studiu internaţional centrat pe cercetarea mediului educaţional. România a participat pentru prima dată la acest studiu, în cel de al doilea ciclu, desfăşurat în perioada 2011-2013.

TALIS 2013 s-a desfăşurat în 34 de ţări de pe cinci continente. Ţările participante la studiul sunt: Australia, Israel, Serbia, Brazilia, Italia, Singapore, Bulgaria, Japonia, Slovacia, Chile, Coreea de Sud, Spania, Cipru, Letonia, Suedia, Croaţia, Malaezia, Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), Cehia, Mexic, Alberta (Canada), Danemarca, Olanda, Anglia (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Estonia, Norvegia, Flandra (Belgia), Finlanda, Polonia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Portugalia, Islanda şi România.

Citeşte şi: STRATEGIA EDUCAŢIEI până în 2020: Cum vor autorităţile să îmbunătăţească învăţământul din România

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra o garsonieră la doar 5.000 de euro. Ai în apropiere un magazin Penny, transport în comun, dar și școli și grădinițe
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Ce meserie are Ilinca Simion și cât câștigă pe lună. Detalii mai puțin știute despre soția liderului AUR
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Alertă de inundații în România. Ce zone sunt vizate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele